Вторник, 03 Авг 2021
    
Общество Царево

Обновената експозиция на „Музей на котвата“ беше открита официално

  19.06.2021 17:19  
Обновената експозиция на „Музей на котвата“ беше открита официално

Обновената експозиция на „Музей на котвата“ беше открита официално днес в Ахтопол. Представители на местната власт, видни общественици и интелектуалци присъстваха на събитието.

„Искам да благодаря на хората, които помогнаха за реализирането на този проект – създаване на Музея на котвата в Ахтопол. “, каза инж. Петър Кънев  - председател на сдружение „Черноморска Странджа“. Той отправи специална благодарност и към местните хора – рибари, моряци, гмуркачи, които са съпричастни и са помогнали много за събирателската работа.

„Сбирката е изключително привлекателна за всеки един турист, посетил южното ни Черноморско крайбрежие“, заяви д-р Стефан Пейков - президент на Международния търговски и културен център ГЕОПАН, който беше гост на събитието.

„Експозицията беше създадена през 2010 година. Сега ние имаме не само една от най - богатите колекции като типове и разновидности на котви. Витрините се напълниха с изключителни материали- кой от кой по – интересни. Колекцията се посещава много и има хора, които идват в Ахтопол специално, за да я видят. Така че тя привлича туристи в града. Това, което е важно и искам да подчертая и поради което аз се включих с голям ентусиазъм в начинанието е, че аз разглеждам тази експозиция като един от малкото съвременни успешни опити да се направи обществена колекция. Навремето почти всички музеи в България са възникнали по този начин. Това, което виждате е създадено благодарение на любовта на моя приятел инж. Петър Кънев към морето, към Ахтопол и към българската история и култура“, разказа уредникът на музея д-р Атанас Орачев.

 „В сравнение с предходните експозиции, сега едната от залите – зала три, която беше предназначена за гостуващи изложби, в окончателния експозиционен план вече е постоянна. В нея са подбрани находки от капитанските кабини на откритите на дъното на морето потънали кораби. Оформи се една много представителна колекция“,  съобщи още уредникът на Музея на котвата в Ахтопол.


Култура Любопитно Царево
Бургас Култура
Плажен уикенд в Музея
  07.07.2021 12:32      
Бургас Култура

Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Поетесата Мария Ганчева за дебютната си стихосбирка „Пристанище за бури“: Поезията не оставя душата равнодушна
  01.08.2021 17:23      

“За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого“