Неделя, 12 Сеп 2021
    
Бургас Общество

Ще спрат ли валежите през новата седмица

  13.06.2021 08:44  
Ще спрат ли валежите през новата седмица

Жълт код за силен вятър е в сила за неделя (13 юни) за 14 области в страната, а за 7 – за интензивни валежи. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеотология и хидрология (НИМХ).

Предупреждение за силен вятър е обявено за областите Пазарджик, София-град, София-област, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, както и за Русенска, Разградска, Силистренска и Добричка област, за които е валиден и жълт код за обилни дъждове. Предупреждението за интензивни валежи е в сила и за областите Търговище, Шумен и Варна.

В тези области с преминаването на студен атмосферен фронт поривите на вятъра ще достигат до 20-24 m/s.

Ще има значителни по количество валежи, до 20-25 mm, в отделни райони – до 30 mm.

Днес от запад на изток през страната ще премине студен атмосферен фронт. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува хладен въздух. От северозапад облачността бързо ще се увеличи и до края на деня на много места в страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

По-интензивни и значителни по количество ще са валежите в планините и в Североизточна България, където и вероятността за градушки е по-голяма. Това съобщи за Агенция „Фокус” Георги Цеков, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Привечер валежите от запад ще спират и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Максималните температури ще са предимно между 22 и 27 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е малко по-ниско от средното за месеца.

По Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево. Около обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури. Възможни са градушки. Максималните температури ще са 24-27 градуса. Температурата на морската вода е 20-21 градуса, а вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините облачността ще е значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 17 градуса, на 2000 метра – около 8 градуса.

В началото на новата седмица вятърът постепенно ще отслабне. Въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и главно в часовете след обяд и преди полунощ ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, във вторник – на повече места в Източна България. Ще бъде хладно за средата на юни, с максимални температури между 20 и 25 градуса.


Анкета

Мнения

Мнения
Доц. Михаил Груев:   Опитваме се да бъдем в крак с голямата дигитална трансформация
  13.06.2021 13:38      

Интевю на Силвия ШАТЪРОВА Доц. Михаил Груeв завършва история в Софийския университет.