Неделя, 26 Дек 2021
    
Мнения

Опасна ли е 5G, ще плащаме ли повече и какви са плюсовете?

  10.06.2021 18:21  
Опасна ли е 5G, ще плащаме ли повече и какви са плюсовете?

Георги РУСИНОВ

 

Главният търговски директор на Теленор Богдан Узелац отговори на журналистически въпроси свързани с 5G мрежата. Днес тя стартира официално в България, а откриването бе отбелязано в Бургас.

 

-Г-н Узелац, как 5G ще бъде полезен на хората?

-Това, което може да се случи в дългосрочен план е, че хората ще могат да имат възможност да сравнят 5G мрежата с оптичната и да видят по какъв начин тя е по-добра. 5G мрежата ще може да се използва вкъщи, да се наслаждават на бърза скорост, с по-малко закъснение, ще могат да качват и свалят файлове по-бързо, ще може да играят по-добре игри, ако са запалени по гейминга. През времето ще видим какви ще са възможностите за бизнеса. Ще има много възможности за производството, автоматизацията, интелигентните градове. Ще видим какви ще са възможностите да се използва и изкуствения интелект.

-Предвид, че вече се говори за 6G, защо 5G да е революция?

-Мисля, че именно за това са новите технологии. Те са тук за определено време. 4G беше тук 8-10 години. Може би толкова ще е и 5G. След това ще дойде времето и на 6G. Революционно е защото мрежата е много по-бърза и надеждна, има възможност за включване между 100 и 1000 устройства на едно място. Така, че тепърва ще видим как ще се развива.

-Колко 5G точки има в България в момента?

63. Доста бързо се разраства мрежата. До края на годината очакваме да са 160.

-На какво ниво е България спрямо останалите държави в Европа?

-Определено не сме първите, които дават старт на 5G мрежата. Ние я тествахме още преди две години и сме амбицирани бързо да разраснем тази мрежа. Очакваме до следващата година да сме в златната среда или в горния диапазон на разпространение на 5G.

-От тук нататък ще се оскъпят ли мобилните услуги и ще можем ли да ползваме 5G на сегашните ни устройства?

-Именно това ни питат нашите клиенти. Искаме да го направим най-просто за тях. Ако имате фиксиран план не е необходимо да доплащате, за да ползвате 5G. Що се касае до устройствата – да, ще трябва да се сменят, но те не са много по-скъпи от останалите, така че се опитваме да ги предлагаме горе-долу на същата цена. В момента има много повече разнообразие отколкото преди години. 32 са устройствата, които поддържат 5G.

-Темата с 5G мрежата стана по-коментирана от темата с ваксините. Опасна ли е тя?

-Изобщо не е опасна. Целият свят използва 5G и то съгласно най-високите стандарти, особено що се отнася до електор-магнитните полета и знам, че в България са едни от най-строгите изисквания за ползване на тези мрежи. Няма доказателства, че 5G е вредна. Разбира се, че с навлизането на всяка нова технология има и малко технофобия.

 

В интервюто са използвани въпроси и на други медии.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п