Понеделник, 06 Сеп 2021
    
Несебър Общество

Лекция разкри нови факти за съкровищата на Несебър

  07.06.2021 17:18  
Лекция разкри нови факти за съкровищата на Несебър

Интересни находки за града на ЮНЕСКО разкри проф. Емануил Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, в своята публична  лекция на тема:  „Оцелели и загубени съкровища от бляскавото минало на Месемврия  (Митрополитският храм „Св. Стефан“ и духовният живот в Несебър през XVI – XIX в.)“ .  Събитието се състоя в конферентната зала на Старото кметство в Стария Несебър.

В лекцията си проф. Е. Мутафов представи на достъпен език нови и интригуващи факти от изследването си върху стенописите, иконите, мощите и значението на Новата митрополия („Св. Стефан“) и нейния художествен кръг от XVI в. – „Св. Георги Мали“, „Св. Спас“ в Несебър и църквата „Св. Анастасия“ на едноименния остров в Бургаския залив.

Проф. Е. Мутафов е първият български учен, който е направил задълбочено проучване за мощите на светците, които се съхранявали в църквата „Св. Стефан“. В „Месемврийската кондика” той открива данни, че племенницата на Вселенския патриарх Констанций II (1834 – 1835), който е роден в Несебър, е дарила в средата на XIX в. на месемврийската митрополия мощи на Св. Стефан, Св. Модест, Св. Евпъл, Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат. Според проф. Е. Мутафов иконата с изображенията на Св. Стефан, Св. Модест и Св. Евпъл, която е запазена до днес в Новата митрополия е изписана след получаване на тези свети мощи. През 1925 г. при изселването на голяма част от гърците от Несебър мощите са изнесените незаконно, скрити в бъчви за вино, и днес се намират в Гърция. При посещението си в Неа Месемврия българският учен успява да се сдобие със снимки на тези свети мощи, които от 2019 г. се пазят в тамошната църква „Успение Богородично”.

В лекцията си проф. Е. Мутафов запозна много подробно слушателите със стенописите в църквата „Св. Стефан“. Той е открил уникална за православието сцена със Св. Богородица – „Молитвата на Св. Богородица на Елеонския хълм”. Според него „Св. Стефан“ компилира в украсата си елементи на критско-атонската и епирската школа. Той е типичен митрополитски храм на космополитен морски град, който просвещава и задоволява вкусовете на духовни и светски лица, принадлежащи на една богата и грамотна енория. С високохудожествените си стенописи от  края на XVI в. храмът  е своеобразен завършек на Късното Средновековие чрез реминисценциите към Палеологовото изкуство.

По време на събитието директорът на Музей „Старинен Несебър“ Тодор Марваков сподели пред присъстващите в залата, че от две години музея има договор за сътрудничество с  Института за изследване на изкуствата при БАН, според който двете институции работят съвместно по инициативи и проекти в  областта на научно-изследователската дейност, и опазване и популяризиране на културно-историческото наследство, резултат от която е лекцията. „Това е едно начало на дългосрочно сътрудничество между нас.“, подчерта Тодор Марваков.

Сред присъстващите на лекцията бе и Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство, който изрази задоволство, че Несебър е домакин на такъв тип събитие, благодарение на което се обогатява информация за  историята, културата и ценностите на древния град.

След лекцията проф. Мутафов разтълкува на място на желаещите стенописите в църквата „Св. Стефан“.

 

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Христина Арсенова – директор на ДКТ-Бургас: Най-големите театрални трупи на България ще участват в Дни на куклите тази година
  05.06.2021 13:28      

Театърът има нужда от публика, която „диша един въздух“ с актьорите на сценат