Неделя, 05 Сеп 2021
    
Общество

Вземаме лекарства по здравна каса с електронна рецепта

  05.06.2021 13:37  
Вземаме лекарства по здравна каса с електронна рецепта

Става бързо, само с ЕГН и дата на предписване в аптеката

Ина ПЕТРОВА

Край на хартиените рецепти за лекарства по здравна каса. От 1 юни те се предписват и изпълняват само с електронна рецепта, гласят новите разпоредби. Това означава, че след като лекарят ви издаде електронно предписание, то ще бъде изпълнено в аптеката, като съобщите само вашето ЕГН и дата на издаването му.

Бургаските аптеки разполагат с необходимия софтуер и изпълняват електронни рецепти, показа наша проверка.

„Те са готови със софтуера още от зимата, но поради технически причини и заради това, че не всички лекарски софтуери бяха проверени и тествани, по-късно започна по-масовото предписване на електронни рецепти. Но аптеките са напълно готови за този модерен и удобен начин на работа“, посочи председателят на Регионалната фармацевтична колегия Любима Бургазлиева.

Обслужването на електронните рецепти става бързо и е доста улеснено. Пациентът може да отиде в която поиска аптека и тя е длъжна да я изпълни.

„Достъпът става по ЕГН на пациента и дата на предписване. Някои биха могли да представят и кода, който генерира лекарският софтуер, но по-лесен е първият начин. Става значително по-бързо, отколкото обработка на хартиен вариант на рецепта“, разяснява Бургазлиева.

На места все още има малки технически проблеми, но в гилдията се надяват до месец да бъдат отстранени.

Фармацевтите уточняват, че издадените до 1 юни хартиени рецепти за лекарства по здравна каса ще продължат да се изпълняват, докато са валидни. Това важи за тримесечни хартиени рецепти за хронично болните, които са издадени преди тази дата. Отрязъците от следващите месеци ще бъдат изпълнявани на хартиения вариант, обясниха фармацевти. 

След месец – от 1 юли, се очаква и рецептурните книжки да минат в електронен вариант. Това още повече ще облекчи фармацевтите и ще скъси времето за обработка на една рецепта. Не е тайна, че сега гишетата буквално се задръстват при обработка на рецептурни книжки.

Освен че спестява време, националната здравна информационна система дава възможност да бъде проследявано лечението на пациента. „Той също може да влезе в тази система да види какво му е предписвано, кога, какви лекарства е приемал. Цялото здравно досие следва да бъде в един удобен и бърз за проверка вариант, който дава възможност и на лекаря, и на фармацевта да прецени в момента на обработка на рецептата дали всичко е наред“, поясни Бургазлиева.

Всички лекарства, които се закупуват изцяло от пациента, по така наречените бели рецепти, ще могат да се изписват и на хартиен, и на електронен носител.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Христина Арсенова – директор на ДКТ-Бургас: Най-големите театрални трупи на България ще участват в Дни на куклите тази година
  05.06.2021 13:28      

Театърът има нужда от публика, която „диша един въздух“ с актьорите на сценат