Неделя, 05 Сеп 2021
    
Спорт

Нови скандали около футболния „Нефтохимик“

  04.06.2021 15:15  
Нови скандали около футболния „Нефтохимик“

Анелия Златкова иска да мести клуба във Варненска област

Комисията по спорт: Няма да се поддадем на рекети

 

Георги РУСИНОВ

 

Около футболния клуб „Нефтохимик“ отново се разразяват скандали. Медийни изяви на мажоритарния собственик на бургаския отбор Анелия Златкова предизвикаха ответна реакция от Комисията по спорт към Общински съвет – Бургас. Председателят й Йордан Георгиев свика среща с медиите, за да обясни как е протекло извънредното заседание на комисията, на което е присъствала и самата Златкова в компанията на една от легендарните фигури в българския футбол – Страхил Димчев. Той бе в основата на създаването на футболния клуб „Литекс“.

Причина за извънредната среща на спортната комисия със Златкова са били нейни изявления пред няколко медии, където е говорила за евентуално намерение да премести мъжкия футболен клуб в неназована община от Варненска област. Причината била, че „Нефтохимик“ не получавал достатъчно подкрепа от Община Бургас, а в другата община й обещали да ползва стадионът без пари. Йордан Георгиев обясни, че директни обвинения имало към Община Бургас и комисията по спорт. Правени били сравнения и с други общини, където футболните клубове получавали много по-голяма подкрепа.

„Много добре осъзнаваме нуждата Бургас да има силен футбол. Ние обаче в града имаме 120 клуба от най-различни колективни и индивидуални спортове и детско-юношески школи. Опитваме се да сме равнопоставени към всички“, обясни Георгиев.

Той добави, че колегата му от спортната комисия Станимир Апостолов правилно отбелязал по време на заседанието, че тяхната комисия е правила повече извънредни заседание на тема „Нефтохимик“, отколкото здравната за пандемията от коронавирус.

Председателят на комисията заяви, че Анелия Златкова много добре е знаела състоянието на клуба и задълженията му, когато е поискала да й бъдат прехвърлени акциите на общината, с които тя стана мажоритарен собственик преди няколко месеца, Тя е била в борда на директорите. Идеята около, която се обединиха тогава и повечето общински съветници, когато приеха решението бе, че общината няма как да издържа клуб в професионалния футбол. Това повтори днес и Георгиев. Златкова обаче продължавала да изисква финансова помощ от общината.

„Финансирането, което им се полага тази година е от 60 000 лева и те вече са го получили. Защо не можем да дадем повече, ще ви кажа веднага. Има една Директива 13, която гласи, че в рамките на 3 години на даден клуб не може да се отпускат повече от 391 000 лева. 331 000 лева от тях са им гласувани и дадени през предните две години“, уточни Георгиев.

Освен това той поясни, че са им преведени и дарения, както от общината, така и от други бенефактори. Проблем за продължаващите задължения на клуба се оказва подписан от Анелия Златкова договор с Ефбет. Компанията се е ангажирала да плаща наема на стадиона в „Лазур“, който заради това се преименува и на „Ефбет Арена“. Задължение на „Нефтохимик“ срещу това е да си плаща сметките по поддръжка на стадиона – ток, вода и други сметки. Освен това има и втори договор за реклама, който според Златкова повече допринасял за утежняване на положението с финансите, отколкото помагал. Йордан Георгиев обаче обясни, че тя сама е подписала този договор.

Когато на Златкова бяха прехвърлени мажоритарния брой акции на клуба, това стана под предтекст, че тя ще намери спонсори и ще може да издържа клуба. Нещо, което месеци по-късно не се случва. На въпрос на „Черноморски фар“ обяснила ли е защо, председателят на спортната комисия отговори, че е посочила две причини – дълговете на клуба, които отблъскват спонсори и пандемията от коронавирус. Обяснила, че до момента влагата собствени средства.

А колко са дълговете на „Нефтохимик“, Георгиев каза, че не може да отговори. Някои от кредиторите обаче почвали да губят търпение и завеждали дела в съда. Общинският превозвач „Бургасбус“ е сред тях. От дължимите им 90 000 лева през тази година, ОП „Спортни имоти“ са получи само 5 000 лева. Има задължения и към футболисти с разтрогнати договори, треньори и други. Златкова все пак обяснила, че е погасила една част от задълженията. Основен кредитор бил НАП, с който има споразумение за разсрочване.

Затова спортната комисия е стигнала до решението да изиска от Анелия Златкова до една седмица да предложи програма за развитие на клуба, а не само да предявява искания за финансиране. Програмата трябва да е подробна и да показва цялостната й визия за развитие на „Нефтохимик“.

„Ние ще браним бургаският интерес и това е детско-юношеската школа на клуба. Гарантираме, че при разумни предложения от нейна страна, ние ще сме в подкрепа, но не за сметка на другите клубове и спортове. Общината не може да си позволи да издържа клуб в професионалния футбол. Искаме „Нефтохимик“ да продължи да съществува, но няма да се поддадем на рекет“, категоричен бе председателят на ресорната комисия.

Предложено е било още и клубът да вземе под нисък наем спортната база в ж.к. „Изгрев“ и стадиона в Българово. До момента обаче от „Нефтохимик“ не са изявили такова желание.

Под въпрос е дали изобщо клубът ще може да вземе лиценз за Втора лига, тъй като изискването към отборите е да нямат задължения повече от 300 000 лева. През изминалия сезон бургазлии едва се спасиха от изпадане в Трета лига чак в последния кръг на първенството.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Христина Арсенова – директор на ДКТ-Бургас: Най-големите театрални трупи на България ще участват в Дни на куклите тази година
  05.06.2021 13:28      

Театърът има нужда от публика, която „диша един въздух“ с актьорите на сценат