Неделя, 26 Дек 2021
    
Култура Мнения

Максим Генчев, режисьор на новата лента за Ботев: Това е филм от народа за народа

  02.06.2021 17:54  
Максим Генчев, режисьор на новата лента за Ботев: Това е филм от народа за народа

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

- Г-н Генчев, заснехте филм за Васил Левски, сега снимате и филм за Христо Ботев. Кога се очаква той да е готов и да влезе в киносалоните?

- Здравейте! Днес (б.а. събота, 29 май) снимаме кулминацията на филма за Ботев. Това е битката при Милин камък. В нея жертви падат 22 момчета, 15 от които ранени и изоставени, защото другарите им нямат възможност да ги спасят, както и да погребат убитите. Това е най-драматичният момент от филма. Ако той се получи, ще имаме добър продукт. Зрителите ще могат да го видят, когато успея да събера още малко пари да покажем и сцените с „Радецки“ и минаването през селата Борован и Алтимир – да видим целия път на тези прекрасни наши синове. Живот и здраве, за рождения ден на Ботев трябва да сме готови.

- Колко важна всъщност е битката при Милин камък?

- Фактически това е първият сблъсък на Ботев с реалността. Реалната картина е много по-различна от неговата мечта и илюзия, която той е имал. Основната черта в характера му е, че той е искал да бъде даскал. Искал е да освободи България и да учи децата на четмо и писмо в освободеното Отечество. Той е имал много скромни мечти и идеали и тази битка и резултатът от нея го обръщат като характер. Изпада в шок. Актьорът Деян Жеков се превъплъщава перфектно в ролята.

- Включвате ли във филма някаква ваша режисьорска интерпретация на събитията?

- Изцяло се придържам към първия български романист. Това е Захарий Стоянов. Неговите записки са и най-близо до историята, макар и разказани му от Никола Обретенов. На мен ми е по-интересно защо Обретенов остава жив на Милин камък? И защо години наред след това той не разказва подробности около убийството на Ботев? Във филма съм го обяснил и според мен той се уплашил. Проявил е чисто човешко чувство – страх. Скрил се е и дълго време е останал жив. Това е причината, поради която той лъже, а те го подозират, че е извършил убийството. Това не е вярно според мен и екзекутор на Ботев е черкезинът Джамбулет.

- Това и ще видят зрителите?

- Да. Предварително казвам, че това е филм с предизвестен край, на който аз давам конкретно решение. Самият Джамбулет, който е изигран от Ники Илиев, има лична причина да извърши това убийство. Преди всичко благодаря на продуцента Десислава Ковачева, която организира всичко, за да заснемем битката при Милин камък. Целият филм е под нейно ръководство.

- Доколкото разбирам, филмът се снима изцяло с финансиране от дарения?

- Да. Приятели сме с министъра Минеков, но аз няма да поискам нито една стотинка от държавата за този филм. Той е от народа за народа. Това не е изтъркан израз просто. Аз наистина имам 1500 дарители. Кметът два мандата на пловдивското село Васил Левски - Иван Иванов, е сред дарителите и патрон на филма. Дал съм му и роля. Повечето участници в лентата са хора родолюбци. Сами виждате днес колко мъже и момчета са дошли със свои костюми и оръжия, без очакване за заплащане. Ние им осигуряваме храна и вода, както и щастието да бъдат истински българи.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п