Понеделник, 06 Сеп 2021
    
Несебър

Паметта на Ботев и загиналите за родината герои почетоха в Несебър

  02.06.2021 16:09  
Паметта на Ботев и загиналите за родината герои почетоха в Несебър

Несебър отбеляза 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Датата от смъртта на гениалния поет и революционер в нашата история е избрана за ден, в който споменаваме всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за независимостта на родината.

Възпоменателното честване започна с фанфарна музика в изпълнение на Денис Гонсалвеш пред паметника на поета в градинката на СУ „Любен Каравелов“. По традиция точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на героите. Веднага след това Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“, припомни в кратко емоционално слово, наситено със силни послания и цитати от гениалния Ботев, за делата и заветите на предците ни. Той подчерта, че докато ние почитаме и помним героите си, ще ни има като нация.

Венци и цветя в знак на признателност, почит и преклонение бяха поднесени от името на Община Несебър, Общински съвет – Несебър, НЧ „Яна Лъскова – 1905“, организации,  граждани и ученици.

Малко по-рано в днешния ден в СУ „Любен Каравелов“ в  час по история и цивилизация на седмокласници,  ученици от 9-ти клас, които в свободното си време посещават класа по Краезнание към ОДК – Несебър, представиха накратко житейския път и някои от най-емблематичните стихове от творчеството на големия поет, революционер и национален герой Христо Ботев.

 

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Христина Арсенова – директор на ДКТ-Бургас: Най-големите театрални трупи на България ще участват в Дни на куклите тази година
  05.06.2021 13:28      

Театърът има нужда от публика, която „диша един въздух“ с актьорите на сценат