Понеделник, 30 Авг 2021
    
Бизнес

Украйна и Унгария били държави без здравен риск

  31.05.2021 14:41  
Украйна и Унгария били държави без здравен риск

Дона МИТЕВА

За отпадане на тестове от началото на юни за туристи от Унгария и Украйна настояват в отворено писмо до правителството от туристическия бранш. То е подписано от Иван Кирязов, управител на ТО „Ландис“,             Пламен Копчев, председател на Управителния съвет на „Съюз на собствениците“ – Слънчев бряг и от Тодор Камарашев, представител на БАТА за Южно Черноморие. 

Мотивите, които се посочват са, че Унгария е на първо място в страните от Европейски съюз по количество ваксинирани жители. Към днешна дата ваксинираните са приблизително 6 милиона или това е 60% от населението. Освен това около 20% от 10-милионното население на Унгария са преболедували ковид. Това ще рече, че 80% от населението има изграден колективен имунитет.

„Унгария е важен пазар за Република България. Налице е чартърна програма до летищата Варна и Бургас. Изпълняват се и автобусни програми. Значителен брой унгарски туристи посещават летните ни курорти и с лични автомобили“, подчертават от бранша.

Изказва се становище, че е необходимо Българското посолство да направи пресконференция, на която да покани унгарски туроператори и средствата за масова информация и да представи България като успешна и безопасна туристическа дестинация, в която са предприети всички необходими мерки по местата за настаняване и е налице активна ваксинационна кампания за персонала, зает в сферата на туристическото обслужване.

Доводите за Украйна са, че тя е безвизова страна за страните от Европейски съюз и е партньор във всички програми за сътрудничество в Европейски съюз.

„Основният туристопоток за България – 90% е с организиран автобусен транспорт. Налице са и редовни автобусни линии от по-големите градове на Украйна. Значителен е и туристопотокът с лични автомобили предвид близостта на дестинацията. От всеки по-голям град (Лвов, Ивано-Франковск, Тернопол, Черновци, Луцк, Ровно) украинските туроператори имат организиран автобусен транспорт за България. Около 15 автобуса всеки ден се посрещат от българските туроператори като гости на нашите хотели, които са приблизително около 1000 туристи, равняващи се на 5 чартъра“, пишат до министър-председателя и до министрите на външните работи, туризма и на здравеопазването, припомняйки още, че е налице и чартърна програма за сезон 2021 г. от Киев и Лвов за България.                                     Почти 40% от туристите в общините Поморие, Созопол, Несебър и Бургас са от Украйна. Тези туристи имат сериозен принос за българския туризъм като преки и косвени приходи от почивките на Черноморието. За изминалия летен сезон 2020 г. украинските туристи бяха на първо място като посетили България туристи от пазари Източна Европа“, мотивират от туристическия бранш искането си, допълвайки, че правенето на PCR-тест за украинците идване в България и на връщане в Украйна оскъпява общия туристически пакет приблизително със 70 евро на човек. Докато Турция отмени тестовете за украински туристи от 17.05.2021 г. и затова много украински туроператори, работещи активно на български пазар, пренасочиха своите програми за Турция.

 


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Адвокат Драгомир Ошавков, ИСМВ:  Комисията по ревизия показа крещящата нужда от справедливост
  31.05.2021 14:39      

Георги РУСИНОВ   -Адвокат Ошавков, какво успя да свърши 45-ото НС?