Събота, 28 Авг 2021
    
Общество

БСП почете паметта на загинали партизани и ятаци

  29.05.2021 14:55  
БСП почете паметта на загинали партизани и ятаци

77-годишнината от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” отбеляза БСП – Бургас с посещение на паметниците край руенските села Добра поляна и Топчийско. За да почетат паметта на загиналите там и да припомнят за техния подвиг и героизъм, на поклонението дойдоха областният председател на партията Стойко Танков, областният председател на Обединението на жените социалистки Тинка Желязкова, председателят на Общинския съвет на БСП – Бургас Живко Господинов, общинските председатели в Руен и Айтос Диана Касабова и Милена Радева, председателят на БАС за Бургаска област Аргир Бояджиев, кандидатите за народни представители от Бургас проф. Юлия Йоргова и Николай Тишев и от Руен Ибрахим Мустафа. В събитието се включиха активисти и симпатизанти на социалистите.

Присъстващите отново припомниха за подвига и саможертвата на загиналите герои, положиха венци и цветя пред мемориалите и отдадоха почит с едноминутно мълчание.

На 22 юни 1944 година край село Добра поляна след нечовешки мъчения, без съд и присъда, са разстреляни партизаните Георги Тодоров, Илия Долапчиев, Киро Киров, Христо Тонозлиев и ятаците Мехмедали Мехмедов, Мехмед Махмудов, Али Алиев, Мехмед Топалов.

На 2 юли 1944 година край село Топчийско са разстреляни и заровени полуживи двадесет и тримя партизани и ятаци. На 19 юни 1944 г. в сражение край село Козичино и Балабан дере са загинали осем партизани, начело с командира на отряд „Народен юмрук” Николай Лъсков. Запалени и унищожени са деветнадесет партизански къщи.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Димитър Бойчев, депутат в 45- о НС от ГЕРБ-СДС:  Надявам се в следващия парламент да няма истерии, обиди и популизъм
  29.05.2021 14:44      

Необходима е стабилна власт, която да преодолее икономическите последствия от COVID-19