Събота, 28 Авг 2021
    
Избори 2021 Мнения

Димитър Бойчев, депутат в 45- о НС от ГЕРБ-СДС: Надявам се в следващия парламент да няма истерии, обиди и популизъм

  29.05.2021 14:44  
Димитър Бойчев, депутат в 45- о НС от ГЕРБ-СДС:  Надявам се в следващия парламент да няма истерии, обиди и популизъм

Необходима е стабилна власт, която да преодолее икономическите последствия от COVID-19

 

Г-н Бойчев, какво успя да свърши 45-ото НС?

- Успя да направи редица промени в Изборния кодекс точно преди провеждане на изборите. Тази практика отдавна е посочена като неприемлива от европейските ни партньори.

Реално сега ще се гласува само с машини, хартиените бюлетини ще бъдат изключение. За съжаление, това вероятно ще откаже част от по-възрастните избиратели, които имат притеснения, че няма да се справят, ще се изложат в секционната комисия. Няма значение за кого гласуват тези хора - те са български граждани и не трябва да им се ограничава правото да направят своя демократичен избор.

Освен това ако гласуват половината от избирателите в една от големите бургаски секции, изборният ден ще трябва да продължи 20 часа. И това е само при условие, че избирателят успее да гласува в рамките на 3 минути. Реално този казус е предпоставка за опорочаване на изборите.

И не на последно място премахването на ограничение за изборни секции в страните извън Европейския съюз. Вероятно благодарение на тези поправки най-много нови гласоподаватели ще има от съседна Турция.

- Какво не успя?

- Не успя да работи за дневния ред на гражданите. Давам и един регионален пример:

Бургаската група на народните представители на коалицията ГЕРБ-СДС бяхме инициатори и сред вносителите на законодателни промени, които имаха за цел да решат 50-годишния проблем на рибарската общност в Бургас. Предложенията уреждаха единствено и само статута на Рибарското селище.

Ако измененията бяха приети, рибарите щяха да могат да използват рибарските си хижи и съоръжения спокойно. Това обаче не се случи. Скандалите и обидите явно бяха по-важни за повечето депутати от т.нар. нови партии.

- Какво очаквате от 46-ото НС?

- Очаквам да състави правителство, защото ние сме демократична държава и управляващите трябва да имат легитимност. Необходима е стабилна власт, която да създава предпоставки за преодоляване на икономическите последствия след COVID-19.

По време на мандатите на ГЕРБ се извървя труден и дълъг път към единната европейска валута. Не трябва да изпускаме тази възможност за държавата.

- Как си представяте парламентарния живот от тук нататък?

- Надявам се да няма нищо общо с това, което видяхме в 45-ото Народно събрание. Популизъм, истерии и обиди нямат място в най-важната българска институция.

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Димитър Бойчев, депутат в 45- о НС от ГЕРБ-СДС:  Надявам се в следващия парламент да няма истерии, обиди и популизъм
  29.05.2021 14:44      

Необходима е стабилна власт, която да преодолее икономическите последствия от COVID-19