Сряда, 25 Авг 2021
    
Бизнес Бургас Мнения

Димитър Николов: Терените в новата индустриална зона са много по-големи и атрактивни

  26.05.2021 12:24  
Димитър Николов: Терените в новата индустриална зона са много по-големи и атрактивни

Георги РУСИНОВ

 

Терените в новата индустриална зона, намираща се край Меден рудник, са доста по-големи от досегашните в Индустриален логистичен парк – Бургас. Това обясни пред журналисти на въпрос от „Черноморски фар“ кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той добави, че зоната край най-големия бургаски комплекс, която се явява втора фаза на Индустриален логистичен парк – Бургас ще е много по-голяма и е готова.

„Този път различното от това, което взимаше като решения Общински съвет – Бургас до сега е, че те касаеха първата част на Индустриален логистичен парк – Бургас, който се намира край комплекс „Славейков“. Сега вече взимаме решения за първите терени във втора фаза, която се намира в дясно от пътя за Созопол. Територията, която беше едно блатище претърпя изключителни трансформации и сме готови да започнем предоставянето на първите терени. Едната компания е немска - „Тисенкгруп“ и ще изгражда логистична база. Втората компания е от София – „Старт инженеринг“ ще започне ситуиране на електрооборудване на „Шнайдер“ и „Сименс“. Третата е бургаска компания – „Сатурн-2“, която има увеличена поръчки и заявки и ще разширява своята база. И на трите места ще се открият нови работни места. Нашата задача е да одобри и осигури условията на достъпност като локали, доставка на електроенергия, канализация, водопроводи и всичко останало. Съвсем скоро ще видите, че там ще започнат да се появяват още предприятия“, категоричен е Николов.

Индустриалната зона в Меден рудник е готова по отношение на урбанистичните процеси и доставката на инфраструктура.

„Можем да приемем първите компании, които да започнат изграждането на своите бази. По същият начин и тази част ще е в сферата на производството и логистиката и затова ще има лека конкуренция с първата фаза. Терените обаче ще бъдат по-големи и конкурентно способни. Ако стандартният терен в първа фаза беше средно между 5 и 10 декара, сега ще е между 20 и 30 декара“, конкретизира кметът.

Тези дни стана ясно, че друга IT компания също ще развива дейност в Бургас. От половин година са проучвали тази възможност чрез анкети и разговори с потенциални служители. Една част от IT специалистите на компанията ще бъдат релокирани от София.

„Това показва, че Бургас е предпочитано място за развитие на такъв високотехнологичен бизнес и се създава все по-голяма конкуренция в IT сектора. Чувства се сериозен недостиг на специалисти и затова ние партнираме на тези компании, които желаят да изграждат бази за обучение, академии, школи. Тази година в IT гимназията имаме две нови паралелки, които касаят обучението в сферата на изкуствения интелект. Министерство на образованието одобри нашата учебна програма и за тази цел вече изграждаме нов учебен корпус. Предстоят ни изгражданията и на корпуси в „Кирил и Методий“ и Математическата гимназия“, завърши Николов.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Димитър Николов: Терените в новата индустриална зона са много по-големи и атрактивни
  26.05.2021 12:24      

Индустриалната зона в Меден рудник е готова по отношение на урбанистичните процеси и доставката на инфраструктура.