Петък, 27 Авг 2021
    
Бургас

С емоционална реч съпругата на д-р Радев извоюва паметник в негова памет

  26.05.2021 13:28  
С емоционална реч съпругата на д-р Радев извоюва паметник в негова памет

Георги РУСИНОВ

 

Починалият от коронавирус д-р Живко Радев ще има свой паметник в Морската градина. Това реши преди минути Общински съвет – Бургас. До решението се стигна след като предложението за втори път влезе в дневния ред на местния парламент. В предишното заседание, то бе отложено за майската сесия, тъй като не бяха спазени всички необходими регламенти – събирането на минимум 1000 подписа и други.

Идеята имаше своите противници в лицето на някои от общинските съветници, които бяха против този паметник да се ситуира в Морската градина. На днешното заседание обаче заедно с подписите на 4500 души бе дошла съпругата на д-р Радев – д-р Златина Радева. Тя говори пред общинските съветници и с емоционалната си реч извоюва решението в полза на изграждането на монумента в Морската градина.

„Обществото не е длъжно да знае, че след всеки спасен пациент ние лекарите плащаме с нашето собствено здраве. Такива хора трябва да бъдат помнени. Такъв лекар беше д-р Живко Радев. Отдаваше се докрай. Събрали сме над 4500 подписа на хора, които подкрепят идеята за изграждането на негов паметник. Това са само една малка част от подкрепящите идеята. Той помогна на много хора, правеше операции на пациенти, които други хирурзи бяха отписали. Имаше златни ръце, смело сърце и огромно човеколюбие. Д-р Радев създаде цяло поколение специалисти, които да се грижат за нашето здраве. Вярвам, че вие като представител на хората ще се съобразите с желанието им. Не е ли именно здравето най-голямата общочовешка ценност. Нека отдадем заслуженото на хората, които са се отдали на тази кауза“, заяви почти през сълзи съпругата.

Последваха изказвания в съгласие и от общинските съветници Веселин Пренеров, Йордан Георгиев, Георги Дракалиев и Манол Тодоров. Кметът Димитър Николов също призова местните парламентьори да гласуват „за“.

„Чувствам се неловко, защото това решение трябваше да бъде взето още на предходната сесия и да не се стига до тук днес да се депозират над 4500 подписа. Можеше и да са много повече. С това решение ще направим голям реверанс към всички лекари и всички, които изгубиха битката с този невидим враг. Д-р Радев съзнаваше големия риск да работи в тази среда, но човеколюбието у него надделя. И за финал – той създаде една прекрасна школа от лекари. Тази докладна трябва да бъде подкрепена“, каза кметът.

39 гласуваха „за“ и 2 се „въздържаха“.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Димитър Николов: Терените в новата индустриална зона са много по-големи и атрактивни
  26.05.2021 12:24      

Индустриалната зона в Меден рудник е готова по отношение на урбанистичните процеси и доставката на инфраструктура.