Понеделник, 23 Авг 2021
    
Избори 2021

Шефът на РИК: Обещах, че в 5.30 часа на 12 юли ще имаме готов протокол от изборите и ще пием кафе

  25.05.2021 13:57  
Шефът на РИК: Обещах, че в 5.30 часа на 12 юли ще имаме готов протокол от изборите и ще  пием кафе

Силвия ШАТЪРОВА

 

Днес бе учредителното заседание на новата Районно избирателна комисия в Бургас, която трябва да организира изборите на 11 юли и то по нови правила само с машинно гласуване в големите секции.

Активна информационна кампания за вота и качествено обучение на членовете на секционни комисии поиска областният управител проф.д.н.Мария Нейкова.

"Обединихме се около желанието да проведем честни и прозрачни избори като се справим с всички предизвикателства, свързани с машинното гласуване", заяви новияш шеф на РИК -Бургас адвокат Михаил Хаджиянев. Той бе назначен с решение на ЦИК, след като тук на местно ниво партиите не се разбраха за председателя.

РИК -Бургас ще провежда мащабна информационна кампания на регионално ниво, която ще запознава хората как ще се извършва гласуването, за да бъдат избегнати страхове и спекулации. В РИК  са обезпечени с техника, с интернет връзка с Информационно обслужване и са в непрекъсната връзкас 13-те общини на региона.
Все още не е ясно колко машини трябва да бъдат доставени допълнително за секциите. Този въпрос е от компетенциите на ЦИК, заяви адвокат Хаджиянев.

Стана ясно обаче, че в големите секции тези с над 500 гласоподаватели трябва да има по две устройства, за да се извършва по-бързо гласуването.

На хартия ще продължат да гласуват малките населени места, които имат до 300 избирател, като  в Бургаска област те са  около 150.

Общо 700 са секциите във втори Многомандатен избирателен район, като 500 секции трябва да бъдат обезпечени с машини, а на някой места по две, както с добра интернет връзка и IT-специалисти, които да се грижат за евентуални сривове в системата.
Поддържането на машините е в правомощияна на ЦИК, каза още Хаджиянев. В РИК ще видят машините в късен етап.

Днес депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев поиска на възлови места в областта да бъдат поставени машини, за да може жителите да се запознаят как се гласува с тях. Това трябва да се реши от ЦИК, заяви още Хаджиянев. Ще бъде подготвено интернет приложение, което да указва как се гласува. РИК-Бургас ще направи и кратък обучитеилен филм, който ще разпространи.

Шефът на РИК обаче е категоричен, че с новите правила и новия протокол за отчитане в 5,30 на 12 юли РИК Бургас ще е готова и „ще можем да пием кафе“, заяви в шеговит тон той. Така отговори на притесненията, че изборния ден може да продължи повече от 20 часа, заради  новия начин на гласуване.

Според новия изборителен кодекс в протокол на хартия ще се отчиатт само СИК-овете, където  се гласува на хартия, онези с машинното гласуване директно щепращатт извлеченията от гласуването.

При срив с машите всяка една секция е обезпечена и с нужния брой хартиени бюлетини, така че гласуването да продължипо стандартен аналогов начин.

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Мнения
Проф. д-р Мария Алексиева, декан ЦХН, БСУ: С промените в живота ни се променят и просветителите
  24.05.2021 10:57      

Георги РУСИНОВ   „Да си учител не е просто професия, то е много повече