Неделя, 26 Дек 2021
    
Мнения

Проф. д-р Мария Алексиева, декан ЦХН, БСУ: С промените в живота ни се променят и просветителите

  24.05.2021 10:57  
Проф. д-р Мария Алексиева, декан ЦХН, БСУ: С промените в живота ни се променят и просветителите

Георги РУСИНОВ

 

„Да си учител не е просто професия, то е много повече. Не е и само призвание, както е за някои. За други започва като професия и става нещо много повече. Изисква се търпение, креативност, нуждата да се усъвършенстваш постоянно.“ Това заяви деканът на Центъра по хуманитарни науки проф. д-р Мария Алексиева пред наш репортер.

„Веднъж запален по това, няма отказване, вървиш само напред. Когато някои осъзнаят тежестта на това да бъдеш учител, се стъписват и казват, че това не е работа за тях. Не съм срещнала някого, който да ми е казал, че е учил педагогика, дори и да не се е реализирал. Аз съм се отдала на професията и се стремя да поддържам близки отношения със студентите, за да усещам какви са техните нагласи. Аз ги харесвам, защото в по-голямата си част са хора с желание и амбиция, притежават пламъка да променят начина, по който се случват нещата в училище. Всички те имат и хубавите, и не толкова хубави спомени от своето пребиваване в системата на образованието“, заяви още тя.

„Просветителите ги има и ще продължи да ги има“, категорична е проф. Алексиева.

„Тези учители, които трябва да запалят огъня в децата, ги има и днес и те не са малко. Във всяка една професия има много добри, добри и такива, които се учат и искат да се научат. И в учителската професия е така. Но за мен важното е, както казах, че те искат да променят системата. Имат желанието да прилагат всичко, което научат в университета, а ние правим най-доброто за тях. Затова съм оптимист, че ще продължи да ги има, тях, просветителите. Само че техните роли ще се променят според начина, по който се променя животът ни“, конкретизира деканът.

А професията учител няма да изчезне никога, каквото и да прогнозират някои футуролози, смята тя.

„Ще има много такива, да, но не и тази на учителя. Нека не забравяме, че от него започва всичко. Той е основата за всички останали професии“, обяснява професорът.

Едната година работа в пандемия никак не се е отразила добре както на преподавателите, така и на студентите, разказва още тя.

„Оказа се, че в условия на пандемия ние много бързо се организирахме и започнахме да провеждаме обучението в две платформи – „Мудъл“ и „Тиймс“. Съчетаването им беше едно много добро решение за университета. Всичко минава през тях, включително и изпитите. Защо обаче казвам, че не се отрази никак добре? В тази ситуация се оказа, че хората са по-тревожни – дали всичко, което преподавателят говори го има, дали всичко, което казва, ще се случи. Това допълнително натовари преподавателите. По един начин се организира академичният процес в аудитория, по съвсем друг в онлайн среда. Изправяш се пред екрана и независимо, че пред теб има n на брой прозорчета, ти нямаш прекия контакт и не можеш да видиш до каква степен това, което говориш, се разбира и приема. Аз съм доволна, че успяхме да се справим все пак“, обясни тя.

Студентите са изпитали затруднения най-вече с практиките в пандемична обстановка. Тук базовите детски градини и училища са помогнали много с организацията и проф. Алексиева изказва благодарността си към тях чрез медията ни.

С наученото от пандемията и условията на преподаване няма как да се прави крачка назад, сигурна е тя.

„Това са добри практики. И ние, и студентите научихме, че по този начин преподавателите са по всяко време на линия. Т.е. студентите, ако имат въпроси, пишат в „Тиймс“ и преподавателят, независимо че е извън неговото натоварване, организира консултация. Тя се обявява, студентите получават съобщения за нея и може да се проведе почти по всяко време“, обясни деканът.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може