Неделя, 26 Дек 2021
    
Бизнес

Обещано от министъра: Намаляват цените на шезлонги и чадъри

  20.05.2021 16:25  
Обещано от министъра: Намаляват цените на шезлонги и чадъри

Дона МИТЕВА

Министърът на туризма Стела Балтова сама си е задала въпрос за чадърите и шезлонгите по българските плажове и си е отговорила  по време на срещата с бранша. Това разказа бургаски представител, присъствал на срещата.

„Министър Балтова обясни, че концесионерите трябва да намалят таксите за чадъри и шезлонги на 50%, като съответно и министерството ще им намали концесионната такса на 50%“, сподели след срещата Евелина Пулева, представител на бургаската туристическа камара. Как ще  се случи това – на този етап не е казано.

Екипът в МТ даде сериозна заявка за работа в сферата на туризма, е мнението на участниците от бургаски регион в срещата с министър Балтова. Те са били запознати почти с всички проблеми – на част от тях дори вече е намерено и решение, други са в процес на разрешаване.

От името на Бургаската туристическа камара пред министър Балтова е поставен въпросът за зелените коридори, като допълнение към конкретен случай за държан автобус от страна на Румъния почти 24 часа.

Отговорът от туристическото министерство е, че казусът е малко по-сложен като цяло и трябва да се проведат срещи с другите министерства. За конкретния случай с автобуса, е изискана документация и се прави проверка.

На оплакването от бургазлии за бавното издаване на визи в Беларус, отговорът от Балтова е, че става дума за липса на кадрови потенциал.

За руския пазар се очакват добри новини в рамките на следващите дни за полетите, по думите на министър Балтова пред представителите на бранша.

„Заемам се“, бяха думите на министър Балтова на проблема поставен от екскурзоводите, че част от обектите са в безобразно, окаяно  състояние. Също така стана ясно, че ще се направят опити да се обособи туристическа полиция“, разказа Евелина Пулева. Осигурени са и средства за екскурзоводите.

Разбира се, проблем като този с микробусите  за случаен превоз не може да се намери трайно решение, защото то трябва да бъде през законодателната рамка. „Зам. министър Даниела Стоева е много на ясно с този проблем, търсят някакво решение, но е ясно, че трябва да се мине през парламента“, обясни Пулева.

От бранша настояват да се вдигне възрастовата граница на децата поне до 10 години, които да влизат без писиар тестове у нас. Решението  в момента е без тест да са деца до 5 години.

По време на срещата сериозно се е обсъждал и кадровия проблем.  От страна на министерството има обещание да се направя опити да се удължи престоят на работна ръка от трети страни до 9 месеца, което на първо време да подпомогне насищането на трудовия пазар с кадри.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п