Неделя, 26 Дек 2021
    
Поморие

В Поморийско пазят спомена за своите воини-герои

  18.05.2021 10:09  
В Поморийско пазят спомена за своите воини-герои
Анхиалци на фронта по време на Първата световна война
  Николай Сариев

В Козичино местни родолюбци вдигат паметник на загиналите във войните

Ина ПЕТРОВА

Паметник на загиналите във войните предстои да бъде открит в поморийското село Козичино. Идеята е на Инициативен комитет и местни родолюбци.

Архивите сочат, че 85 души от селото и околията са участвали в Балканската, Първата и Втората световна война. Граждански сдружения, военни и патриоти от селото решават да увековечат героизма им, като издигнат паметник. Подемат инициативата през юни миналата година.

„Хората в селото знаят за тяхната съдба. Загиналите са от Еркеч, както се е казвало преди време селото, и околията. В началото на 20 век Еркеч е бил център на околия с около 5000 души. Искахме в памет на тези 85 официално обявени във военния архив участници във войните да направим монумент“, разказва председателят на неправителствената организация „Граждани за Поморие“ Ангелина Мерджанова.

Срещат бързо съдействие в Министерството на отбраната, като се  включват в техния социален фонд за изграждане на паметници. Съдействие получават и в лицето на наследници на загинали във войните участници. Сред дарителите са родственици на прадядото на кмета на Бургас Димитър Николов, участвал и загинал в Балканската война. Община Поморие се ангажира с постамента на паметника и оформянето на екстериора около него. Мястото, определено за новия паметник, е в центъра, пред читалището и кметството. 

„Монументът ще е типичен военен паметник, ще има Георгиевски кръст и шест плочи, на които ще бъдат изписани имената на героите“, уточнява Мерджанова. Той е почти готов, предстои официалното му откриване до края на месец май.

В същото време в Поморие местни жители откликват на призива на Историческия музей да дарят снимки и вещи, свързани с участието на техни роднини във войните за национално обединение. Те ще бъдат представени в изложба по случай 110 години от Балканската война, която музеят подготвя в момента.

Първите исторически сведения, които пристигат в музея, са за видния помориец Зурмал Алексиев Гуджуков. Биографични данни за своя дядо предоставя г-жа Златка Гуджукова. Зурмо Алексиев е роден през 1882 г., като той е четвърто от общо осем деца в семейството на Алекси и Тодора Гуджукови. „Те има петима синове, които са участвали във войните. Първите четирима Ангелаки, Костадин, Щерион и Зурмал участват в Балканската война, като Костадин и Зурмал са подофицери и се връщат с кръстове за храброст“, разказва уредникът в отдел „Нова и най-нова история“ в музея Любка Николова. Зурмал Алексиев е единственият офицер в Поморие, който участва и в трите войни и получава седем ордена и медали, както и право да носи възпоменателен знак. Към края на Първата световна война той е ранен, опериран е в Александровска болница в София, където се възстановява, но остава инвалид. „Много е трогателна неговата лична история за любовта му към Катина Теофаниду. Отивайки на война, той е неин годеник и през всичките тези шест години до 1918 година те си кореспондират. Тъй като е ранен, получава и травма на лицето, връщайки се в Анхиало, той й връща годежния пръстен и дава възможност тя да избере дали да бъде с него, но любовта надделява, те създават семейство и им се раждат три деца“, разказва още Николова. Зурмал Алексиев е председател на Дружеството на запасните офицери в града, на Дружеството на инвалидите от войните в Поморие и е член на Офицерското дружество „Инвалид“ в София. Виден общественик и първи местен адвокат в Поморие, след като завършва Женевския университет в Швейцария – с това още ще остане в историята на града Зурмал Алексиев.

В музея получават исторически данни и за друг достоен участник и в двете войни - Балканска и Междусъюзническа, роденият в поморийското село Бата Костадин Мавинов.

Биографични данни и снимки за него дава неговата внучка г-жа Топлева. Костадин Навинов отбива военната си служба в град Варна, където е обучаван като торпедист. Участва в Балканската война като младши подофицер на торпедоносеца „Летящи“. „Записва името си в паметната битка, която е на 21 срещу 22 ноември 1912 година. Това е паметна дата за българския военноморски флот, когато четири български торпедоносеца „Летящи“, „Смели“, „Строги“ и „Дръзки“ обстрелват гордостта на турския флот – големия и силен крайцер „Хамидие“. Торпедоносците успяват да стигнат близко до него, като „Дръзки“ е този, който успява да направи пробойна в крайцера с площ 10 кв. м и единствено това, че е спокойно времето, спасява „Хамидие“ от потъване“, разказва Любка Николова.

В музея очакват още поморийци да откликнат на призива им за събиране на материали за изложбата. Тя ще помогне да бъдем отговорни към новите поколения, завещавайки им знания и историческа памет за тези, които са жертвали живота си в името на осъществяването на българския национален идеал за обединение, убедени са в Историческия музей в Поморие


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п