Четвъртък, 29 Юли 2021
    
Бургас

Валят заявления от родители за неочаквана ваканция

  29.04.2021 15:41  
Валят заявления от родители  за неочаквана ваканция

Дона МИТЕВА

Май винаги е държал своеобразен рекорд за най-много почивни дни. Тази година не прави изключение. Въпреки това, в момента родители подават заявления за освобождаване на наследниците им от учебни занятия на 5 и 7 май. Масово родителите, които са си направили планове и са уредили своите почивни дни, освобождават и децата си, коментират учители и директори на бургаски училища. Някои от родителите прибягват и до бележки от личния лекар.

Според двама синдикалисти в образованието - Огнян Маринов и Константин Янков, това не е прецедент. Почти всяка година това е обичайна практика по празниците.

„Със сигурност е така“, подчертава лаконично Маринов, от Регионалния синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа”.

„Още преди  месец поставихме този въпрос пред отрасловия съвет, с настояване тези два дни да бъдат отпуснати като ваканция. Нека подчертая, че с онлайн обучението тази година в българското училище няма нито един загубен учебен ден. А има принципно 2 седмици, които се отделят обичайно за патронни празници, спортни полудни или екскурзии. Все още има възможност чрез вътрешна заповед тези два дни да бъдат обявени за неучебни“, коментира Янков от Синдиката на българските учители към КНСБ.

По негови думи родителите имат законното право да освободят децата си от учебни занятия, първо със заявление до класния ръководител, а ако е за по-дълго време - и с такова до директора. Янков напомня, че и кметовете на отделните населени места също имат право да обявят определени дни за неучебни. Обикновено те се възползват от това си право за празника на населеното място или при черезвичайна ситуация.

Казусът в момента касае най-много учениците от начален етап на обучение, които са присъствено на училище. В клас на описаните дати трябва да са и учениците от 6, 9 и 12.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Изборните секции в чужбина няма да се увеличават
  29.04.2021 10:35      

Парламентът остави действащия текст от Изборния кодекс, който не позволява образуване на избирате