Сряда, 12 Май 2021
    
Созопол

Созополският вампир е част от трансграничен пътеводител

  29.04.2021 13:13  
Созополският вампир е част от трансграничен пътеводител

По покана на председателя на Общински съвет Созопол Георги Пинелов в града пристигнаха група журналисти от Одрин, Турция. В делегацията водена от Есрин Демир, координатор на проекта "Легенди без граници" участваха и представители на местната власт и местното самоуправление- зам. кметът и общински съветник от  община Люлебургас.

Гостите посетиха Археологическия музей, където бяха запознати от директора на Общинския културен институт Димитър Недев с историята и археологията на Созопол през различните епохи. Журналистите проявиха голям интерес към античната история, както и към Созополския вампир, чиято легенда е включена в специален пътеводител. След разходка в Стария град делегацията посети общинския съвет, където председателят на местния парламент Георги Пинелов ги запозна с аспекти от местното самоуправление и съвременното развитие на Созопол като туристическа дестинация. Прожектиран бе филма "Хилядолетните тайни на Созопол", чрез който гостите се потопиха в атмосферата на града и се запознаха с редица археологически открития, направени неотдавна.

Турските журналисти проявиха интерес  и по отношение видовeте туризъм, които Созопол предлага. Част от въпросите към председателя на общинския съвет бяха за възможността градът и общината да бъдат посещавани целогодишно. На журналистически въпрос какви други легенди, освен тази за вампира има в Созопол, Георги Пинелов отговори: " Легендите са романтичната част от историята на Созопол, но Созопол има толкова богата история и археология, че легендите са само малка част от историческото богатство, с което ние созополчани се гордеем."

В края на посещението в общинския съвет  Георги Пинелов благодари на журналистите за проявения интерес към Созопол и на организаторите от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” за възможността Созопол да бъде презентиран пред  турската общественост и туристическия бизнес. Ръководителят на делегацията Есрин Демир получи подарък от Георги Пинелов  книгата "История на Созопол" от проф. Божидар Димитров с послание на турски език, в което се изразява надежда, че сътрудничеството между двата народа ще продължи да се развива.

Ръководителят на делегацията изрази горещата благодарност за топлия прием и за възможността да научат толкова много за Созопол. Той увери домакина си, че представителите на медиите с удоволствие ще популяризират Созопол като изключително впечатляваща туристическа дестинация на Българското Черноморие.

Ръководителят на трансграничния проект "Легенди без граници" Евгения Джорджева също благодари за гостоприемството и изрази надежда, че безспорният  туристически лидер на Южното Черноморие Созопол ще спечели нови приятели и гости от Турция. Тя подари на председателя на общинския съвет туристически пътеводител „Легенди без граници”, където достойно място заема и Созопол.

Програмата на турската делегация продължи с посещение в Етнографския музей, където гостите бяха посрещнати по стар български обичай с пита, мед и сол. Служителките на музея запознаха гостите с експозициите "Бита на приморска Странджа" и "Градския бит на Созопол" и показаха интересни предмети на бита, подарени от жители на Созопол и общината.

Гостите и домакина се разделиха с пожелания за нови срещи в полза на развитието на туризма и двустранното сътрудничество.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Любен Дилов за 45-тото НС: Не мислех, че е възможно да има по-голям резил от националния по футбол
  09.05.2021 16:22      

“Всяко едно изказване от политическите противници налива сила на ГЕРБ, това сме го виждали