Четвъртък, 29 Юли 2021
    
Бургас

До края на годината започва изграждането на Университетската детска болница в Бургас

  29.04.2021 12:41  
 До края на годината започва изграждането на Университетската детска болница в Бургас

Международен екип от специалисти и консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM /АЙДОМ/  пристигна в Бургас и стартира работа по проекта за изграждане на детска болница в Бургас.

В продължение на три дни са проведени работни срещи за обсъждане на детайлите и уточняване на план- графика на отделните му фази. Международните експерти се срещнаха и с ръководството на УМБАЛ Бургас, на Медицинския факултет и Регионалната здравна инспекция. „Основната задача на тези консултанти е да направят обстойно проучване за нуждите от здравеопазване в Югоизточния регион на България, защото става въпрос за университетска детска болница, която ще отговаря за региона от Стара Загора до Бургас, като се включва територията на Ямбол и Сливен. Какви са необходимите отделения, в какви капацитети и параметри. Те ще ни подготвят финансов план  и за изпълнение и строителство на детската болница, включително и дизайна на сградата, връзките с много профилната болница“, коментира кметът Димитър Николов.

Към този проект общината се включва с още по-голям проект за благоустрояването на цялата територия на УМБАЛ – Бургас. Също така със закупуването на оборудването за детските педиатрични кабинети  и осигуряването на апаратура за тях.

„Община Бургас се включва и с изграждането и оборудването сега на един, а в бъдеще и на още един – два жилищни блока за настаняването на медицински специалисти и лекари, които ще дойдат и ще работят в детската болница. Включително и в програма за съфинансиране за обучение на студенти, които се учат и в бургаския медицински факултет и в  другите медицински факултети на страната - с цел да продължат след завършването си да специализиране и работа в новата детска болница в Бургас“, очерта перспективата градоначалника.

Анализът показва, че около 70 - 75% от лекарите и специалистите, които ще работят след като тя бъде построена ще бъдат външни.

„За нас е необходимо да им осигурим всякакви условия и стимули, защото само заради красивото име на Бургас никой няма да дойде. Всеки трябва да бъде мотивиран и привлечен“, обобщи Николов .

Очаква се след два-три месеца да излезе първият доклад от тези специалисти и  специален комитет, който ще бъде избран от Община Бургас – от лекари и от хора, които имат опит в управлението на здравни заведения ще  приемат първият етап, а в последствие докато се получи пълен комплект с документи за изграждането на болницата.

Консорциумът има ангажимент да подготви и тръжни процедури за строителството, а в последствие Европейската инвестиционна банка  ще помогне по отношение мониторинга и контрола на самото строителство и закупуването на такова специализирано оборудване, което е не само подходящо за лечение на деца, но и нарочно създадено от добри практики в лечението на детските заболявания. Отделно от това банката ще помогне и за включването на новото здравно заведение  в мрежа с други такива здравни заведения, както в Европа, така и в света. За да има обмяна на опит и добри практики по отношение на лечението на децата.

„Изграждането на детската болница е изключително важна тема за Бургас, колкото и да не се коментира често. Здравето на нашите деца е изключително важно. Ние се отнасяме отговорно към това и подхождаме максимално професионално, съобразявайки се най-вече с медицинските специалисти“, заключи кметът Николов.

До края на годината е срокът, в който трябва да се получат  всички необходими документи, за да стартира изграждането на детската болница.

Очаква се на есен Община Бургас да е готова с апликационната форма за внасяне в Управляващия орган за получаване на допълнителните средства, касаещи финансирането на болницата.

Детската болница ще се намира в двора на УМБАЛ- Бургас, който е и общинска собственост, за да има непосредствена близост до реанимацията, която ще бъде допълнително модернизирана с детски реанимационен отсек.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Изборните секции в чужбина няма да се увеличават
  29.04.2021 10:35      

Парламентът остави действащия текст от Изборния кодекс, който не позволява образуване на избирате