Вторник, 27 Юли 2021
    
Мнения

ГЕРБ:Готови сме и за опозиция, и за управление, и за избори

  19.04.2021 10:10  
ГЕРБ:Готови сме и за опозиция, и за управление, и за избори

Започнаха консултациите при президента за нов кабинет

„Готови сме и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. И преди сме били в подобна ситуация. Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ - нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочен вот". Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на започналите тази сутрин консултации на държавния глава Румен Радев с парламентарно представените партии за формираните на нов кабинет. Премиерът в оставка Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ не присъства на срещата.

Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но отговорността за управлението на България тегне върху това правителство, докато премиерите и министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващите”, заяви в началото на срещата президентът Румен Радев.

Необходими са оперативни и отговорни действия за съставяне на кабинет. От Народното събрание зависи това да бъде извършено отговорно и да се гарантира устойчивост на следващото правителство”, каза още той.

„Явяваме се тук с ясната отговорност, че държавата ни стои пред редица предизвикателства. Все още не е отминала пандемията, предстоят икономически и здравни предизвикателства. Готови сме да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност във връзка със справянето със здравната криза, а и с всички предизвикателства, които следват за България”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласуване за избор на председател на Народното събрание ясно показа разпределението на силите в него”, каза още тя.

„Трябва всички парламентарно представени политически сили и под Ваше ръководство, г-н президент, да намерим баланс в отношенията и да търсим решенията за България. Очаквам, че патосът, който владее Народното събрание в първите дни, ще отмине и всички заедно ще бъдем по-прагматични и ще взимаме решения с мисъл за държавата ни”, допълни Атанасова.

„Призовавам всички парламентарни групи, всички участници в този процес, да работят изцяло в рамките на своята отговорност. Без да бягат от нея и без да я превишават. В тази връзка искам да разсея и някои спекулации, че аз бързам със служебен кабинет. Напротив, аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната, които търсят решение във възможно най-кратък срок. Всички ние трябва да работим така, че най-бързо и оперативно да имаме действащо редовно, отговорно, с необходимата подкрепа правителство”, заяви президентът Румен Радев.

Той подчерта, че президентът не може да бъде архитект на бъдеща опозиция или управление - защото нямал правомощията за това, но и не искал президентската институция да се намесва в този процес.

„Отговорността за съставяне на правителство, за формиране на неговата подкрепа в парламента е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи. Очаквам да има необходимата кооперативност и диалог”, отбеляза държавният глава.

 


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Невена Басарова-Дичева, Първа Детска академия за добри обноски: Не бива да забравяме, че животът не е само виртуален, но реален
  24.04.2021 15:18      

Дона МИТЕВА Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа Детска ак