Неделя, 02 Яну 2022
    
Бургас

За 4 месеца: Близо 100 бургаски студенти ще получават общински стипендии

  27.04.2021 12:38  
За 4 месеца: Близо 100 бургаски студенти ще получават  общински стипендии

През следващите 4 месеца общински семестриални стипендии ще получават 97 бургаски студенти от трите университета в града. Това са одобрените, след като тази година рекорден брой студенти кандидатстваха за финансово поощрение на своето обучение – 309, в сравнение с есента на миналата година, когато кандидатстващите бяха 116.

По-големият брой кандидатстващи е в резултат от направените промени в програмата, даващи повече възможности на студентите да се възползват от общинските стипендии, които бяха предложени от кмета Димитър Николов.

Стипендии през летния семестър ще получават 64 обучаващи се в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, 24 са от Бургаския свободен университет и 9 от Национална художествена академия – клон Бургас. Сред тях най-голям е броят на студентите с отличен успех от 6.00 от зимния семестър – общо 50, още 29 са постигнали отличен успех от 5.50 до 5.99, а 15 са постигнали много добър успех от 5.00 до 5.49.

Трима студенти са отличени и за своята гражданска позиция и съпричастност като доброволци в COVID- отделение към КОЦ-Бургас, след като едно от условията за получаване на семестриалната стипендия, освен много добър и отличен успех, е и участието в различни конкурси и доброволчески дейности.

И тази година най-много от студентите, които ще бъдат подпомогнати със стипендии, се обучават в Професионално направление „Медицина, обществено здраве и здравни грижи“ на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и в Професионално направление „Информатика и компютърни науки“ на Бургаски свободен университет.

Студентите ще получават стипендиите си от университета, в който се обучават. За целта е необходимо да се обърнат към финансово-счетоводен отдел на съответното учебно заведение (стая 217 в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и стая 101 в Бургаски свободен университет) и да предоставят данни за банковата сметка, на която да бъдат преведени средствата, в указания от университета срок.

Целта на общинската програма „Успешни студенти“ за студентски стипендии е задържане на младите хора в града, повишаване на мотивацията им за учене и развитие, подпомагане реализацията им на пазара на труда и осигуряване на квалифицирани кадри за най-търсените специалности.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини