Петък, 31 Дек 2021
    
Бургас Култура

Предлагат Хикмет Мехмедов за орден „Стара планина“

  21.04.2021 11:07  
Предлагат Хикмет Мехмедов за орден „Стара планина“

Министерският съвет реши да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Хикмет Мехмедов с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи му заслуги в областта на културата и изкуството. Проф. Хикмет Мехмедов е хореограф, режисьор и балетмайстор, един от най-уважаваните творци в съвременната история на българския балет, който твори в Бургас

В свое интервю за „Черноморски фар“ маестрото сподели преди време: „Бургас за мен е буря от възторг. Бургас ми даде възможност да реализирам моите въжделения и аз му ги подарих. В този смисъл не си дължим нищо. А в смисъл на това, че ни предстои още път, се надявам, да продължаваме да строим големия мост на надеждата, че той ще приютява все по-талантливи личности“.

Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и балет „Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна режисура при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.

Работи като главен балетмайстор и директор на Русенската народна опера (1983-1995), директор на балета на Националната опера и балет (1995-1998), както главен балетмайстор на Бургаската опера (от 1998 досега). Между тези пристани на творческия път са „пръснати" и разкази за многото му гастроли в чужбина (Турция, Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Корея, Русия), за многобройните му участия като гост-хореограф в редица балетни спектакли в България, участията му в журита на престижни Международни фестивали на балетното изкуство.

Хикмет Мехмедов основава последователно балетни класове при музикалните училища в Русе и Бургас. Той е инициатор и организатор на Първата национална творческа среща на младите български балетмайстори.

Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.

Заедно с бургаския талант на днешното заседание са предложени още трима дейци за ордени за особени заслуги към българската държава и нацията. Това са Адриана Благоева за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за големите й заслуги в областта на културата и изкуството. Проф. д-р Адриана Благоева е създател и диригент на Хора на софийските момчета, носители на множество награди в страната и чужбина. Михаил Петров - за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Той е актьор в трупата на Народния театър “Иван Вазов” от 1973 г., който в продължение на 45 сезона като актьор и режисьор създава незабравими роли.  И актьорът    Любен Чаталов, който има повече от 150 кино и театрални роли, за създаването на които е удостояван с награди и отличия. Последният е предложен за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Връчването на държавните награди е израз на висока чест и уважение към техните изключителни заслуги за развитието на хоровото изкуство, музиката, балета, театралното изкуство, актьорското майсторство и българската култура.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов честити на бургаските пенсионери
  01.10.2021 11:12      

Кметът на Община Бургас Димитър Николов отправя най-сърдечен поздрав към всички бургаски пенсионе