Сряда, 07 Юли 2021
    
Избори 2021

Кой кого изпревари, или какво показа преференциалният вот в Бургас

  07.04.2021 11:01  
Кой кого изпревари, или какво показа преференциалният вот в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Кой кого изпревари с преференциалния вот на парламентарните избори в Бургас, провери „Черноморски фар“. Ще погледнем партиите и коалициите, които са парламентарно представени, както и някои любопитни резултати при тези, които остават извън новото Народно събрание.

При ГЕРБ/СДС преференциалният вот бе силен, но никой не успя да скочи нагоре в листата. Мандатите на ГЕРБ/СДС от областта са четири. Шестият в листата Жечо Станков – бивш заместник-министър по енергетиката събра солиден личен вот, но дори и той не му достигна да пренареди листата. Станков получи подкрепата на 3055 души в областта. При първите в коалицията също се отчита силен преференциален вот. Ивелина Василева събира 1887 гласа, Димитър Бойчев 1593, Любен Дилов – 3379. Иван Вълков и Румен Желев, които бяха по-назад в листата също допринесоха за резултата на ГЕРБ/СДС с личния си вот. Вълков получи подкрепата на 1883 избиратели, а Желев на 1227. Вежди Орманов, Николай Иванов и Диян Петров са другите трима, които докараха гласове с преференции над 1000 души. Орманов има 1028, Иванов – 1017 и Петров 1544.

Партията на Слави Трифонов в Бургас е втора политическа сила. „Има такъв народ“ изпраща трима депутати в Народното събрание. Преференциалният вот при тях не доведе до промени. Извън лидерът на листата Ивайло Вълчев, резултатът при останалите е почти еднакъв. Синът на големия бургаски поет Ваньо Вълчев обаче събира 5875 гласа лично за него. Вторият Димитър Гърдев е с 467 преференции, а третият Александър Марков с 328.

БСП засега изпраща трима депутати в Народното събрание. Те са единствената парламентарно представена партия, при която пренареждане се получи. Карнобатлията Тодор Байчев записа изключително силен личен вот като събраните от него 1917 преференции го изстреляха на второ място пред университетския преподавател Юлия Йоргова-Форд, която получи 556 преференции. За водача Петър Кънев лично вота си дадоха 1760 души.

ДПС традиционно са против преференциалния вот и затова при тях този път изненади няма. Всеки от кандидатите все пак събира и личен вот. Водачът на листата Севим Али събира 753 гласа лична подкрепа. Вторият Ешереф Ешереф има 414 преференции. Те двамата ще са представителите на Движението от Бургаска област. Третата в листата Фатме Рамадан получава подкрепата на 591 души.

Демократична България получиха добър резултат в Бургас и заслужено изпращат един депутат. До последно не бе ясно дали това ще е получилият много силна лична подкрепа Димитър Найденов, или водачът на листата Ивайло Мирчев. В крайна сметка Мирчев реши да влезе като депутат от София, а 1874-те преференции на Найденов му подпечатаха заслужено мястото в новия парламент.

Последните, които ще имат депутати в Народното събрание и със сигурност един от тях ще е от Бургас е коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Сред 14-те народни представители ще е и Живко Табаков, който бе водач на листата в Бургас. 1611 избиратели се довериха на общинският съветник с гласовете си. Друг, който се отличава с личен вот от коалицията е Драгомир Ошавков, който бе втори и получи подкрепата на 408 души. Както вчера първи съобщихме, има вероятност коалицията да получи втори мандат в Бургас и Ошавков също да влезе в парламента. Победителят от Биг Брадър Здравко Василев записа личен вот от 343 гласа. Стоян Грозев е с 279 преференции. Последният в листата – лицето от протестите в Бургас през лятото Асен Бонджев е събрал 363 преференции.

Говорейки за преференциалния вот, няма как да подминем чудото Ангел Исаев. Той бе изключен от ДПС в предното Народно събрание заради силен личен вот. Сега Исаев бе кандидат в листата на коалиция Воля-НФСБ. 786-те гласа лична подкрепа за него се оказаха достатъчни той да се изстреля от 28-о на 2-о място в листата. Само водачът Валери Симеонов има повече от него – 1386. Заради слабият си резултат обаче Воля-НФСБ няма да е част от новия парламент.

Георги Манев от СЕК, който на тези избори се яви в листата на ВМРО успя да измести дори водачът Ангел Джамбазки. Малшанс обаче няма да изпрати Манев в парламента, тъй като ВМРО се срина под 4% в последните часове на вота. 3012 лични гласа донесе опитният политик на „воеводите“, но и те не бяха достатъчни.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов: Колегата политик Слави Трифонов да поеме отговорност
  07.04.2021 11:28      

Да не дезертират и да не се оправдават, че не им достигат гласове. Имам 10 дежурни депутати, коит