Сряда, 30 Юни 2021
    
Малко Търново

Вълчанов мост се руши, може да рухне всеки момент

  31.03.2021 17:14  
Вълчанов мост се руши, може да рухне всеки момент

Михаил КОЛЕВ

 

Единственият останал здрав до днес свод на легендарния Вълчанов мост над река Резовска видимо се разпада и може да рухне. Това наблюдаваме с очите си при всяко посещение на историческата забележителност, но ясно се вижда и при сравнение на снимките, направени към днешна дата и тези от преди 5 години. За проблема сигнализира Владимир Димитров, екскурзовод и основател на Сдружение „Зелена Странджа“.

Каменният мост е построен през 1908 г. над река Резовска, за да улесни придвижването по главния по онова време път от Малко Търново за Малък Самоков (днес град Демиркьой, Demirköy, Turkey) и Истанбул. При построяването му тук не е минавала граница и пътят е бил често използван. Държавната граница между България и Турция по река Резовска е факт от 1913 г. и от тогава възниква конфликт между двата противопоставящи се символа: мостът - на обединението и границата - на разделението.

Името на моста идва от намиралият се на това място по-стар, дървен мост, построен с дарение от прочутия български хайдутин Вълчан войвода. Той се е славил със своята смелост и изобретателност и е бил уважаван от обикновените хора, защото е давал голяма част от заграбеното от неговата дружина имане за справедливи каузи, строеж на манастири, мостове, образование на бедните, без да прави разлика между българи и турци.

Изграден от мрамор, с три големи свода, под ръководството на италиански инженер, новият мост е бил шедьовър на строителното изкуство за началото на 20 век. Вълчанов мост устоява на ударите на природните стихии и оцелява по време на две световни войни, но е взривен откъм българската страна през 1947 г. с цел да се възпрепятства преминаването на хора, бягащи от новия социалистически режим.

„В последните няколко години сме свидетели на поредица от глобални събития, водещи до невиждано за нашето съвремие отчуждение между хората. Мостът-обединител сякаш и физически започва да губи изтощителната битка с границата-разединител. Пред очите ни се разпадат последните камъни, поддържащи единствения му здрав свод. Въпреки, че отдавна не се ползва по предназначение, легендарният мост все още е жив символ на единството и разбирателството между хората в Странджа. Той е свидетелство за тяхната родова памет векове назад, когато тук се е минавало свободно. Ще оставим ли този символ на духовната връзка между хората да рухне безвъзвратно? Ако днес съдим тези, които са го поругали преди повече от 70 години, какво ще бъде нашето оправдание пред следващите поколения? Не е ли сега по-важно от всичко да тачим подобни символи на доброто и да ги съхраним за едни по-светли времена? Ще е жалко, ако се срути“, казва Владимир Димитров.

Самият той е организирал често походи на въпросното място, които винаги са се радвали на голям интерес от страна на любителите на разходките сред природата.

Димитров е провел разговори с кмета на община Малко Търново Илиян Янчев. Градоначалникът е изразил желанието си да бъде възстановен Вълчанов мост. Янчев е в постоянна връзка с турски валии, срещал се е и турския консул в Бургас, за да дискутират този върпос. От южната ни съседка също са проявили положително отношение мостът да бъде оправен. Глобални пречки и икономически проблеми стопират това да стане факт.

Ако реконструкцията бъде извършена по трансграничен проект, то мостът най-вероятно съоръжението ще бъде наречено Мостът на дружбата, като наименование, което може да бъде ползвано и от двете държави.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Борислав Стефанов-кандидат за депутат от БСП за България: Мечтая младите да се върнат в страната
  31.03.2021 10:55      

С тръгването им за чужбина  губим най-ценното, което притежаваме