Понеделник, 05 Юли 2021
    
Бургас

Намираме се в най-върховата част на пика, категоричен е проф. Ангелов

  01.04.2021 10:26  
 Намираме се в най-върховата част на пика, категоричен е проф. Ангелов

"За последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, който е трети поред за страната", заяви здравният министър

За последните две седмици има покачване на случаите, за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, който е трети поред за страната. Започваме да вървим в най-високата част на платото, надяваме се ситуацията да остане така в следващите дни. Да, има натиск върху лечебните заведения - най-вече в областите София-град, Бургас, Шумен и Варна. Най-големият натиск е върху психиката на хората. Моля, нека всеки един гражданин да бъде спокоен, да знае, че системата на здравеопазването е готова. Нямаме никакви притеснения", заяви на брифинг здравния министър Костадин Ангелов. "Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят", добави той.

По време на  брифинга стана ясно, че в Бургас макар и леко е спаднал броят на хоспитализираните. А натискът върху здравните заведения в цялата страна не е толкова голям, колкото при предната криза. Тези данни изнесе проф. Балтов.

България се намира на 5-то място в Европа и ЕС и на 2-ро място на Балканския полуостров, съобщи доц. Кунчев.

21 на 100 000 е смъртността за 14 дни - това ни отрежда 3-то място в ЕС и 1-во място на Балканите.

Хоспитализираните в момента са много повече, отколкото по време на втората вълна през ноември миналата година, добави доц. Кунчев.

Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка на още няколко ваксини. По отношение на ваксината Спутник е предвидено да има инспекция на производствените бази в Русия през месец май. Едва след тази инспекция ще се премине към следваща стъпка за оценка.

 


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Министър Емил Димитров успокои: Вода ще има за цялото Черноморие за 2 години напред
  05.04.2021 17:04      

Преливащият „Камчия“ се изпуска към язовир „Цонево“, който също е важен.