Сряда, 30 Юни 2021
    
Бургас Култура

Новата библиотека отваря врати утре

  31.03.2021 16:33  
Новата библиотека отваря врати утре

Новата библиотека „П.К. Яворов“ от утре очаква своите малки и големи посетители, след като със заповед на министъра на здравеопазването се разреши работата на културните институции от 1 април. Най- нетърпеливите ще могат да разгледат впечатляващия храм на книгата още в 12.00 часа. Сградата ще е отворена до 18.30 часа.

Любезните служители на РБ “П.К. Яворов“ ще очакват посетителите на Рецепцията, където ще ги насочват към различните пространства и ще ги упътват по специалните маршрути, за да се избегне струпването на хора. Рецепцията се намира точно до живата цветна стена във фоайето на сградата откъм основния вход от улица „Св. св. Кирил и Методий“ /приземният етаж се води първи, а този, който е на основното ниво до входовете – 2 етаж/.

Вътрешните пространства на библиотеката са истинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии. Зад всяка врата ви очакват приятни изненади. Интериорът е модерен и функционален, в жизнерадостни нюанси и осигуряващ отлична експонация на книгите. Специално внимание заслужават и модерните джаджи, с които е оборудвана библиотеката - Z space стена, интерактивният магичен под Funtronic, огромен LED екран и други интересни технологични решения.

Детският отдел се намира на втория етаж, където е и Рецепцията. Там се съхраняват и предоставят на малките читатели над 86 хиляди тома книги. Заради приятния и пъстър интериор, залата прилича на приказен кът. Благодарение на новите технологии, Детският отдел е място не само за четене, но и за игри.

Там е и Z space стената. Тя е истинско бижу, когато става въпрос за Виртуална реалност, 3D  и интерактивност, тъй като предлага три нива на възприятия на представеното съдържание. Затова и тя е сред най-актуалните устройства за иновативно обучение по STEM дисциплини. IT специалистите на библиотеката ще демонстрират част от възможностите на модерната технология, като холограмни изображения и добавена реалност.

Z space стената е закупена основно с образователна цел. Тя ще бъде ползвана от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да правят виртуално операции и други интервенции. Z space стената в библиотеката разполага и с пълната общообразователна програма на МОН – уроци по всички предмети от 1 до 12 клас. Видео уроците са в 3 D  формат. Софтуерът mozaBook, който също е наличен, позволява да се разшири учебният инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации. 

В детския отдел на ет. 2 е разположен и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. Той също има огромни функционалности, които позволяват да се спортува, да се играе футбол например, да се пукат балони със скачане или да се участва във викторина на български и английски език на различна тематика и със състезателен характер. Има и приложения за деца със СОП.

Също на 2 етаж се намират просторно кафене и магазин. Докато приключи процедурата по отдаването на магазина, той ще се използва за зала за представяне на книги на бургаски издателства.

На 3 етаж е „Заемната за възрастни", едно от най-посещаваните места в Библиотеката. Там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и световна художествена литература, читателите могат да намерят специализирани източници на информация. Те са класифицирани в различни отдели на знанието – наука, философия, психология, религия, обществени науки и др. Новото съвременно обзавеждане на залата дава възможност на читателите да се настанят удобно на мека мебел, да разгледат избраната от тях литература или да търсят нова в приятна среда с много светлина и цветя.

На третия етаж се намира изключително важният "Краеведски отдел" на Библиотеката. Той събира и съхранява литература за бургаски регион. Тук са произведенията на всички автори, които пишат за Бургас и региона, или са от града.

На този етаж е зрителната зала с голям зрителски капацитет и огромен LED екран. Тя е подходяща за провеждане на различни събития, конференции, срещи. Утре там ще бъде представен филм за бургаския театър.

На четвъртия етаж е отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" Освен книги, там се съхраняват и някогашните винилови плочи, партитури от музикални произведения, скици в областта на различните изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.

Артистично декорирано и обзаведено по комфортен и красив начин, мястото за изкуство ще накара читателите да се почувстват удобно, за да намерят материалите, заради които са го посетили. Неслучайно на този етаж се намира и Експозиционната зала - място за изложби и представяне на различни видове изкуства.

В отдел "Изкуство" се намира уникалната червена телефонна кабина, като в ретро британски филм, която символично свързва миналото и бъдещето. Всеки посетител може да влезе в нея с мобилния си телефон и да говори дискретно, без да пречи на другите читатели.

Общообразователната читалня „Петя Дубарова" и Научната читалня "Владимир Василев" също се намират на четвъртия етаж, където всеки библиотечен ползвател ще намери не само източниците, от които има необходимост, но и спокойствието да работи и присъства по най-удобния за него начин.

В Центъра за съвременно изкуство в библиотеката ще видите две интригуващи експозиции. Дотам ще се стига по по-различен маршрут. Посетителите ще влизат от входа, който е до кафенето, и ще излизат от страната на ул. “Оборище“.

Двете изложби „Архиви” и „Колекция” са подредени в изложбените зали на ет.1 и ет.4 на най-новото културно пространство в Бургас. Експозицията „Архиви“ ще представи съвременни форми и творчески диалог между шестима бургаски автори, които до съвършенство владеят неконвенционалните идеи в изкуството. Това са Иво Бистрички, Дарина Пеева, Стойко Сакалиев, Дора Славова, Венко Шурелов и Симеон Шивачев.

В памет на харизматичната художничка Лора Янева в залата ще се обособи специално място за творбата „Златна рибка”. Изложбата е подредена на ет.4. На ет.1 е представена експозицията „Колекция” – тя включва 25 селектирани творби на преподаватели, бивши и настоящи студенти от Националната художествена академия и филиала ѝ в Бургас. Сред подбраните произведения са творби на проф. д-р Десислава Христова - Тошева, доц. Йохан Йотов, доц. Димо Колибаров, ас. д-р Васил Колев, ас. д-р Велико Маринчевски. В изложбената зала ще има мултимедия – филм за НХА – Филиал Бургас.

Всичко това, както и огромният библиотечен фонд от над 600 00 книги, е част от магията на новия храм на книгата.

С цел осигуряване на мерки за безопасност заради епидемията, освен маршрутите към всяка зона на библиотеката, пред всички отделни пространства ще има служители, които ще разясняват и следят да няма струпване на хора.

 

 

Вижте програмата със събития в библиотеката следващата седмица.

 

05 - 11 АПРИЛ 2021

05.04.(понеделник) - 11.04.(неделя)

10.00 - 20.00 часа

Експозиционна зала, ет. 1

„Колекция“

Изложба на преподаватели и студенти

Катедра графика - НХА

 

Книжарница, ет. 2

Представяне на бургаските издателства:

„Знаци“, „Либра Скорп“, „Божич“, „Димант“

 

Зала на кафенето, ет.2/Коридор, ет. 2

Изложба „Хумор от Бургазъ“

 

Интерактивна зала, ет. 2

ZSpaceStudio

Демонстрации работа на 3D принтер и

3D образователна програма

Пясъчна кутия /Физико-географска интерактивна игра/

 

Детски отдел, ет. 2

Магичен под (за деца до 10 години)

 

Експозиционна зала, ет. 4

„Архиви“

Изложба съвременно изкуство

Венелин Шурелов, Дарина Пеева, Дора Славова, Иво Бистрички,

Симеон Шивачев и Стойко Даскалов

 

05.04.(понеделник)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Чудото бургаски театър"

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Прожекция на филм за живота и творчеството на бургаския художник Румен Статков

"Небето, което целува морето" реж. Росен Петров

гости Румен Статков и Росен Петров

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/Изложбена зала, ет. 1

"Братя" - Спомените на Димитър Петканов -

130 години от рождението на Константин Петканов

Представя д-р Добрина Топалова

С участието на Румен Велев

 

06.04.(вторник)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Бургас през 80-те години",

 "Илинденско-Преображенското въстание"

 

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

"Да се завърнеш в Бургас" документален филм на Артьом Глущук

Отговорник: Лиляна Стоянова

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

"Чудно чудо с Чудомир" моноспектакъл на Стоян Памуков

 

07.04.(сряда)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

"Стъргалото на Бургас",

"Утринни плажове"

режисьор Никола Ковачев

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Представяне на сборника с разкази "Недоказани убийства"

на Любен Петков и премиера на филма за него, Биньо Иванов и

Рашко Сугарев - "Ние сме болката", режисьор Боян Папазов

Представят: Румяна Емануилиду и Цвета Петкова

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет. 2/Изложбена зала, ет. 1

Захари Карабашлиев представя романа „Опашката“

 

08.04.(четвъртък)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Бунтът на 43-мата",

"Пролетен празник",

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Хумористични разкази, библиотека "Стършел" -

100 години от рождението на Борис Априлов и

75 години от основаването на "Стършел"

Специални гости:

Михаил Вешим, гл. редактор на вестника и

редакторите Румен Белчев и Сергей Трайков

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

Представяне на „Absolvo te“

най-новият роман на Георги Бърдаров

 

09.04.(петък)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Лято в Отманли", режисьор Никола Ковачев,

"Има ли носталгия по някогашния Бургас"

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Катя Зографова представя своя роман „Хроники на Вазовия род

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/Изложбена зала ет. 1

„Любовта на великите – Ботев, Левски, Паисий“

разговор с писателя Неда Антонова

 

10.04.(събота)

11.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Представяне на детска аудио книжка "Капчици смях"

с актьорите и автори Янко Митев и Силвия Предова

 

16.00 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

„Добрият книго-златотърсач е този, който успява да открие скритата в думите истината“

разговор с Искрен Тончев - Искрата

 

 

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Представяне на книгата "Белите и черни клавиши на моя живот"

с автор Стефан Диомов

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

Камелия Кучер представя своя трети роман - „Сън“

 

 

11.04.(неделя)

11.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Предпремиера на втория роман на Деметра Дулева

 „Преобърнати съзвездия“

 

16.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Куклен спектакъл - ДКТ

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Дискусия на тема - „Младостта на България е талантлива“

с писателя Здравка Евтимова

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

Рецитал на бургаска поезия,

вдъхновена от поезията на Пейо Яворов,

по случай откриването на РБ "П. К. Яворов"

 

 


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Борислав Стефанов-кандидат за депутат от БСП за България: Мечтая младите да се върнат в страната
  31.03.2021 10:55      

С тръгването им за чужбина  губим най-ценното, което притежаваме