Вторник, 04 Яну 2022
    
Несебър

Жители на четири села готвят контра референдум

  31.03.2021 15:33  
Жители на четири села готвят контра референдум

Дона МИТЕВА

Жителите на селата Баня, Паницово, Емона и Козница продължават  своята битка за оставане към Община Несебър. Те са подготвили подписка за нов референдум за оставане в пределите на Община Несебър, която ще внесат другата седмица. Събрани са около 160 подписа.

„Още веднъж подчертаваме - отказваме да приемем, че нашият глас е без значение. Отказваме да бъдем принесени в жертва на корпоративно-частни интереси в ущърб на обществения интерес.

Продължаваме да твърдим, че не виждаме никаква основателна причина да бъдем част от нова община. Мотивите ни да настояваме да останем в Община Несебър са свързани с качеството на общинските услуги – здравни, транспортни, административни, и множество социални придобивки, с които сме облагодетелствани и не искаме да изгубим. В Община Несебър ние имаме сигурност, спокойствие, добър живот и развитие“, коментира Ангелина Досева, една от двигателите на протестите.

Тя, както и останалите обитатели на четирите села подчертават, че общинското ръководство от Несебър проявява заинтересованост към нуждите им и откликва на всички поставени предложения и въпроси, свързани със селата. Повече от 10 години кметът на Община Несебър и общинските съветници поддържат жив контакт с тях.

Жителите на четирите села са изпратили писмо и до президента на Република България, в което го информират за своето несъгласие да бъдат част от новата община с център град Обзор.

Над 80% от имащите право на глас от четирите населени места са подкрепили подписката ни за иницииране на нов местен референдум с въпрос „Подкрепяте ли предложението с.Баня, с.Емона, с. Паницово и с. Козница да останат в границите на Община Несебър“. Подписката ще бъде внесена в Общинския съвет в Несебър.

На 28 февруари в Обзор и още 6 села се проведе референдум с въпрос: "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор".

Близо месец по-късно Министерският съвет прие решение за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър, област Бургас, и създаване на нова община с административен център гр. Обзор, област Бургас.

Новата община ще включва следните населени места - гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Козница, с. Паницово, с. Приселци и с. Раковсково. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Междувременно жителите на  селата Баня, Паницово, Емона и Козница организираха протест, заявявайки, че никой не зачита техните гласове, които са против това да бъдат част от новата община.

Сега топката е в полето на президента, който трябва да издаде указ за създаването на новата община.

Преди дни кметът на община Несебър Николай Димитров каза, че не желае да коментира темата „Обзор“, но жителите на селата имат това право да организират референдум.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини