Сряда, 30 Юни 2021
    
Бургас Избори 2021

Севдалина Турманова: Висшето образование ще продължи да бъде важната инвестиция за развитието на Бургас и областта

  31.03.2021 11:27  
Севдалина Турманова: Висшето образование ще продължи да бъде важната инвестиция за развитието на Бургас и областта

Образованието е стратегически и национален приоритет. България ще бъде икономически развита страна с модерно, проспериращо и хармонично общество, само ако превърнем образованието в устойчив управленски и бюджетен приоритет. Инвестициите в образование, в т.ч. във висше образование, са инвестициите с най-висока обществена възвращаемост. Те формират в най-голяма степен качеството ни на живот и потенциала ни за развитие. Необходимо е да продължим водената политика на увеличаваща се бюджетна подкрепа за сектора за повишаване разходите за образование до 5% от БВП (за периода 2017 - 2021 г.  Увеличението е от 3,6 на 4,5% от БВП).

През последните години в системата на висшето образование бяха извършени важни промени, свързани с обвързване на финансирането с качеството на обучението, научната дейност и реализацията на кадрите. Преструктурирането на приема по области на висше образование, съобразно с потребностите на икономиката в регионите и обществените системи, и между висши училища в зависимост от реализацията на завършилите студенти беше важна стъпка по пътя на реформите. Поставихме основите на споделено стратегическо управление между висши училища и държавата, базирано на разбирането, че само заедно можем да работим успешно за развитието на обществото, икономиката, регионите и отраслите. Въведени бяха минимални национални изисквания за академично израстване. През 2020 година се увеличиха възнагражденията на академичния състав в университет “Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас.

Проф. Турманова по време на предизборна среща

В резултат на провежданите политики от висшите училища и държавата за последните 5 години двойно се увеличи научната дейност и броят на чуждестранните студенти. Повиши се делът на обучаваните студенти в педагогическите, инженерните, хуманитарните, медицинските и аграрните науки за сметка на социалните, стопанските и правните. Университет „Проф. д-р Асен Златаров - Бургас изгради нови научни центрове и закупи модерно оборудване. Инвестират се средства в дигитализация и се провежда електронно обучение. Увеличихме международното сътрудничество и участието в международни образователни и научни програми, и успоредно с всичко това се предприеха мерки за оптимизация на вътрешната структура.

В дейността си ръководството на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургас винаги се е ръководило от академичните норми и установените закони в Република България и е работило за издигането авторитета на Университета. Синдикалното ръководство винаги е работило с разбиране и желание за конструктивен диалог .

На заседанието на Академичния съвет през месец март се приеха пакет от мерки и промени, които трябва да осигурят финансовата стабилност на Университета и да гарантират достойно заплащане възнагражденията на академичния и неакадемичен състав. Основният източник на средства за Университета са средствата, предоставяни от бюджета през Министерството на образованието. Академичният съвет на Университета подкрепи предложената Програма за постигане на финансова устойчивост и повишаване на оценката на предлаганото от университет „Проф. д-р Асен Златаров“ висше образование, за да може да се гарантира провеждането на учебна и научна дейност.

Висшето образование трябва да бъде изведено като стратегически и бюджетен и приоритет, с увеличаване на разходите за висше образование до 1 на сто от БВП. Необходимо е държава, общини и висши училища съвместно да формулират основните политики и инициативи за развитие на регионите и да се поставят висшите училища в центъра на реализирането на тази политика.

Създаването на мрежовия подход на обучение и съвместни програми между висшите училища ще помогне обучението по програми от повече от едно професионално направление. Живеем в ера, в която е необходим модел за споделено ползване на ресурси между висшите училища, а създаването на обединения от висши училища (при запазване на самостоятелност на отделните ВУ), като устойчива форма на съвместна образователна и научна дейност, е въпрос на обозримо бъдеще. Необходимо е да се насърчи финансово ускорена и зачестена промяна на учебните програми. Предстои изграждане на нов модерен виртуален център в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас с фокус програма за квалификация на преподавателите за преподаване на дигитална креативност. Успоредно ще се акцентира и върху работа с информационни технологии и изкуствен интелект, както и подготовка на преподаватели за системата на училищното образование. Изключително важни са процесите на електронизация на висшите училища, създаването на отворени електронни образователни ресурси и изграждането на школа за развитие на изкуствен интелект. Науката е важна част от висшето образование, затова трябва да се гарантират допълнителни възнаграждения за научна дейност, в т.ч. за публикуване в реферирани издания и патентоване на резултати. От реформа се нуждае и Акредитационната ни система, където трябва да се извърши префокусиране на оценката от формално разписани процедури към оценяване на ефективността на политиките, облекчаване и електронизация на процедурите, както и  обективност на критериите.

Икономиката на града и областта се нуждае от още по-качествено професионално образование, съобразено с нуждите на региона и насочено към реална професионална реализация на завършващите.

Бургас трябва да продължи да се развива като академичен град с модерно висши образование. Повече студенти в града ни означава и повече млади семейства, които да останат да живеят и работят в Бургас.

 

 


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Борислав Стефанов-кандидат за депутат от БСП за България: Мечтая младите да се върнат в страната
  31.03.2021 10:55      

С тръгването им за чужбина  губим най-ценното, което притежаваме