Сряда, 30 Юни 2021
    
Общество

Пчелари от Бургас: Мит е, че хората от нашия бранш не боледуват от COVID-19

  30.03.2021 11:13  
Пчелари от Бургас: Мит е, че хората от нашия бранш не боледуват от COVID-19

Михаил КОЛЕВ

 

Андрей и Елена са пчелари, основали свое селище на пчелите в малкотърновското село Визица. От години те произвеждат манов мед. Двамата споделят, че темата с коронавируса е често обсъждана от колегите им в бранша, като се срещат и коментари, че пчеларите изкарвали по-леко вируса или изобщо не са се разболявали, заради пчелната отрова. Семейната двойка от Бургас определят подобни твърдения като манипулативни и не отговарящи на истината. Трябват систематични наблюдения и изследвания, за да се регистрира общовалидно твърдение.

„Хубаво би било понякога митовете да нямат нужда от развенчаване, а да се потвърждават, защото това дава упора на хората, както в случая с COVID-19 да се осветли безотказен начин за лечението му или превенция. В пчеларските групи, в които участваме, неведнъж писаха пчелари, които не са пощадени от пандемичния коронавирус. Ние лично познаваме колеги, които се разболяха, но успешно пребориха вируса. При някои заболяването мина дори асимптомно. Други имаха клиника, но успяха да се възстановят в домашни условия. Вирусът е като многоликия Янус и при всеки е различно. Действителността показва, че пчеларите също боледуват от вируса както всички хора“, казва пчеларското семейство.

Те допълват, че е истина, че пчелната отрова крие своите тайни в терапевтично отношение, както и пълната палитра от свойствата на прополиса.

„Може би хипотезата, че те забавят и дори стопират агресивността на вируса ще намери скоро своята научна обосновка. Дотогава с пълно основание можем да твърдим, че пчелните продукти са незаменима превенция срещу вирусните заболявания, особено ако се приемат комплексно и регулярно- мед, прополис, прашец например“, казва Елена.

Не липсват и най-различни методи, свързани с пчеларството, с които хората да се опитват да предпазят превантивно от вируса. Един от тях е тампон с прополисова тинктура от вътрешната страна на маската.

„Ние прополисовата тинктура я приемаме вътрешно, разредена във вода още от есента. Препоръчваме я на всички клиенти и приятели. При запушен нос или хрема слагаме с тампон в ноздрите. Прополисът е незаменимо антибактериално, антивирусно и противовъзпалително средство. Не напразно и името му означава „защита на града“, пчелите го използват като дезинфектант и по този начин правят стерилно чиста средата, в която живеят и работят. Добър стимул за имунната система, без да я форсират, имат и рецептите, в които пчелните продукти са съставна част- мед, джинджифил, лимон или мед, прашец, лимон, тахан, канела и други“, препоръчва Андрей Стойчев.

В условия на пандемия търсенето на мед и на други пчелни продукти е голямо. през зимните месеци хората се обръщат често към домашната апитерапия, защото тогава борбата с вирозите е най-ребра. В сегашната обстановка наблюденията на Андрей и Елена са, че хората започнаха да купуват повече на брой буркани с мед, за да „не свърши“.

„Но трябва да се знае, че пчелните продукти не са като синтетичния антибиотик- с прием на няколко таблетки да повлияят даден патологичен процес, оставяйки щети от друго естество след себе си. Пчелните продукти са натурален продукт. За да имат ефект- превантивен или оздравителен те трябва да се приемат в подходяща дозировка в по-голям интервал от време“, казват още младите пчелари.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Борислав Стефанов-кандидат за депутат от БСП за България: Мечтая младите да се върнат в страната
  31.03.2021 10:55      

С тръгването им за чужбина  губим най-ценното, което притежаваме