„Купувайте ги като храна, за да не ги търсите като лекарство“, съветва айтозлията Георги Кръстев
Георги РУСИНОВ
При всеки пик на COVID-19 скача търсенето на пчелни продукти. Това коментира пред „Черноморски фар“ айтоският пчелар Георги Кръстев. Според него и досега толкова години наред, при всяка грипна епидемия това се налага.
„От 2020-а досега направихме вече една година брак с COVID-19 и се наблюдава завишено търсене. Видимо е, че това е пряко свързано с всеки един пик на заразата. Повече хора питат, звънят и купуват. Това е хем е хубаво, хем е и жалко, че се сещат само в такива моменти за пчелните продукти. По-щастлив съм, когато направя продажба на човек, който е дошъл специално заради моите продукти“, заяви той.
Като един от многото примери за доволни клиенти айтозлията посочва млада жена, която редовно купува от него и твърди, че майка, която е хипертоничка от години, не е вдигала кръвно от известно време. Постоянно купували от имуностимулатора му.
Пчелните продукти Кръстев определя като суперхрана, която помага много на имунитета и тонуса.
„Те не са лекарство, не са панацея, но биха ни били от полза, ако ги консумираме постоянно. Биха ни ударили едно рамо в ежедневната ни борба с всякакви болести тогава, когато го консумираме постоянно. Те ни дават минерали, витамини, микроелементи, сила. Съветвам читателите да търсят пчелните продукти като храна, а не като лекарство. Един призив, ако мога да си позволя – купувайте от близки познати пчелари, защото по този начин помагаме на родната продукция“, каза айтозлията.
Самият той е измислил рецепта как да комбинира четирите основни пчелни продукта – мед, млечице, прашец и прополис в един суперпродукт. Нарича го „Енергия“. Георги обяснява, че иначе поотделно всеки продукт има специфични начини на съхранение и употреба.
„Пчелният прашец е хубаво да се съхранява на тъмно и хладно място, като консумацията му е по-сложна. Вечерно време, в чашка кисело мляко слагаме една лъжица прашец. Това трябва да престои цяла вечер. Сутринта се разбърква, може да се добави мед и тогава се консумира. Сложно става. Самото млечице от своя страна се съхранява във фризер и в момента, в който почне да се консумира, се слага в хладилник. Взима се по една капка на ден. Може да се разбърка в мед. Или с една клечка се потапя в шишето и каквото полепне по нея, това е консумацията за ден“, обясни той.
Водейки се от това, че хората искат вече готов и лесен продукт за консумация, с цел да бъде по-достъпен, да има полза и да е ефективен, той измисля своята „Енергия“.
„Самата рецепта е така направена, че съхранението и консумацията да не изисква нещо по-специфични. Държи се на стайна температура, консумацията е по една лъжичка сутрин на ден. Продуктът е имуностимулиращ, тонизиращ“, уточни пчеларят.