Четвъртък, 08 Юли 2021
    
Бизнес

За лятото: Един работодател иска девет работници от трети страни

  28.03.2021 14:07  
За лятото: Един работодател иска девет работници от трети страни

Дона МИТЕВА

От началото на  тази година в Дирекция „Регионална служба по заетостта“ (ДРСЗ) - Бургас са подадени документи за наемането на 9 сезонни работници от трети страни. Те са само от един работодател. Това сочи направената справка.

„На този етап има работодатели, които проявяват интерес за наемане на сезонни работници, най-вече във връзка с летния туристически сезон, но дали ще подадат документи, е тяхно решение“, коментира Пенка Кирилова, директор на ДРСЗ - Бургас.

Епидемичната обстановка се отрази и на търсенето и предлагането на работна сила във всички европейски страни. „В годините преди епидемичната криза от COVID-19 обявяването на свободните работни места за летния туристически сезон по Черноморието започваше още през февруари и март“, припомни Кирилова.

В  момента работодателите от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството са по-внимателни при обявяването на свободните работни места поради динамиката на ограничителните мерки. Засега в ДРСЗ-Бургас има подадени документи само от един работодател.

Трудовата заетост на чужденци на територията на Република България е регламентирана в  Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и Правилника за неговото прилагане. С оглед прилагането им няма промяна в изискванията и към работодателите, и към работниците от трети страни. От друга страна, с оглед на настоящата здравна ситуация във връзка с коронавирусната пандемия, при влизане в страните от ЕС се налагат ограничителни мерки от здравните власти срещу разпространението на коронавируса, които са динамични  и променящи се, уточняват от Агенцията.

 

 


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов: Колегата политик Слави Трифонов да поеме отговорност
  07.04.2021 11:28      

Да не дезертират и да не се оправдават, че не им достигат гласове. Имам 10 дежурни депутати, коит