Понеделник, 27 Дек 2021
    
Бизнес Камено Карнобат

Слаб интерес на фермерите да застраховат срещу суша реколтата си

  28.03.2021 10:13  
Слаб интерес на фермерите да застраховат срещу суша  реколтата си

Дона МИТЕВА

Една компания у нас предлага на зърнопроизводителите да направят застраховка срещу суша.  Държавата подпомага с 21 лева на хектар онези, които са решили да се възползват от възможността. Много слаб е интересът от  страна на фермерите към застраховането на този етап.

Застрахователят тази година минава на принцип да се гледа засушаването на ниво община. Измерването ще става чрез сателит. Защото няма как да се мери във всеки един блок колко е влагата. Досега се отчиташе на области, което не бе справедливо, особено за такава голяма по територия област като Бургаска.

 „Миналата година отчитането беше на ниво област и бе много субективно, защото в единия край на областта бе валяло много, а в другия сушата бе голяма. Сега ще е на община. За да се мине на ниво землище, както е най-правилно, трябва да има голям обем на застраховки, което още не се случва“, коментира Илия Проданов, председател  на „Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат и зам.-председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По негови думи няма желаещи да застраховат нивите си срещу суша. Дори когато след отчетно-изборното събрание в Карнобат, представител на застрахователната компания е започнал да обяснява възможностите на този вид застраховане, мнозина са си тръгнали.

„Няма интерес, защото ние като видим, че два дни е валяло забравяме за сушата. Струва ми се, че една част от фермерите в Добруджа, където сушата ги порази жестоко, само там може да има по-висок интерес към застраховките.  Но като цяло на национално ниво интересът е слаб.

Може би, ако участието на държавата беше по-голямо и се налагаше зърнопроизводителите да вложат по-малко пари, интересът щеше да е по-голям.  Например ако се застраховат 1 000 декара пшеница, което е твърде малко, сумата е 6 300 лева, от които 2 100 се получават от държавата, а останалите 4 200 фермерът трябва да извади от джоба си“, прави сметката Проданов. Затова и те настояват подпомагането при застраховките да бъде 50 : 50. А дори отиват и в по-смели предложения да се стигне до 75% от финансирането да е от държавата, за да потръгне застраховането на реколтата срещу суша. След като голяма част от фермерите се убедят в необходимостта застраховането да се прави - да се вдигне процента на тяхното участие, предлагат зърнопроизводителите.

Примерът на единствения, който миналата година се възползва от възможността да застрахова реколтата си срещу суша в Карнобатско, също не е заразителен. По думите на негови колеги той е взел от застраховката, толкова, колкото е вложил в нея. А причината е в това, че в землището на Карнобат не е валяло, но в Странджа е валяло и процента на средна влажност за областта, който е замерен, не доказва голямото засушаване на нивите на застрахования фермер.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл