Вторник, 28 Дек 2021
    
Общество

Пфайзер разработва лекарство за COVID-19

  27.03.2021 08:20  
 Пфайзер разработва лекарство за COVID-19

Фармацевтичната компания "Пфайзер" разработва лекарство за COVID-19, подобно на препаратите, с които се лекува ХИВ - инхибитор, който спира репликацията на вируса в човешките клетки.Разработва се както перорален, така и венозен медикамент, уточни пред БНР д-р Нина Янчева от Инфекциозна болница, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София.

"Препаратът, по който работи "Пфайзер", принадлежи към група медикаменти, установени от средата на 90-те години", поясни д-р Янчева. По думите й те блокират специфичен ензим, който е наличен и при коронавирусите.

"Медикаменти за лечение на ХИВ се разработват вече 30 години. На база на познанията за тях са разработени такива за хепатит С с висока ефективност - 98%", отбеляза Нина Янчева.
Това, което д-р Янчева определи като добро, са проучванията за над 200 противовирусни медикамента, защото това щяло да е решението на пандемията – когато има конкретно противовирусно лечение и то за ранно лечение.

"Ремдесивирът се прилага само венозно в болница, а ефективността му е по-висока, когато се прилага на ранен етап. Хората, стигащи до болнично лечение, не са в този етап", акцентира върху това противоречие д-р Янчева.

"Има медикамент във втора-трета фаза на проучване, за който скоро ще има данни", изтъкна д-р Нина Янчева, която възлага надежди на това лекарство. Монопиравир бил от друга група, той се оприличавал на тамифлу.

"Първоначално е проучван за грип, но се оказва, че при хора с Covid, ако се приложи рано, много бързо – в рамките на пет дни, намалява до минимум количеството вирус. Това ще е медикамент за ранно лечение – още в амбулаторни условия, извън болницата. Това е доста голяма надежда", каза специалистът


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов