Понеделник, 27 Дек 2021
    
Любопитно

Тома Томов – спасителят на „Черноморец“

  26.03.2021 19:10  
Тома Томов – спасителят на „Черноморец“

Михаил КОЛЕВ

 

През 2015 година марката „Черноморец“ бе изправена пред угрозата да бъде заличена и един от символите на футбола в Бургас и България да остане в историята. Тогавашното ПСФК, собственост на Митко Събев, което притежава емблемата и името, изпада във фалит и спира дейността си. За да съществува и днес клубът, основна заслуга има Тома Томов, почетен президент на „акулите“. Той бе един от хората, основали сдружението „Бъдеще за Черноморец“, което имаше за цел тогава да спаси името на отбора, за да не изчезне той от футболната карта на страната. Тъй като предварителната договорка да бъдат придобити нематериалните активи на ПСФК пропадат, бива създаден изцяло нов клуб, който стартира от най-ниското стъпало в родния футбол.

Днес тимът се подвизава в Трета югоизточна лига, заемайки лидерската позиция и с амбиция през следващия сезон да играе при професионалистите във Втора лига. Това е и голямата мечта в момента за него. Изключително горд е, че клубът не е спрял съществуването си и въпреки всички неприятности през 2019 година „Черноморец“ успя да отбележи с редица събития и инициативи своята стогодишнина, благодарение най-вече на усилията на Сдружението. 

Любовта на Томов към „акулите“ датира още от дете. Като малък баща му често го взима на стадиона, докато протича още изграждането на спортното съоръжение. Неговият татко е един от хората, които по онова време са давали от парите си, за да може да бъде построен стадионът в квартал „Акациите“. Освен това той не е пропускал тренировка или домакинска среща на „Черноморец“, като компания му е правил и неговият син. Затова и Тома Томов казва, че е закърмен с идеята „Черноморец“, която и до днес е част от живота му.

Малшанс му попречва да стане и легенда на тима. Той тренира в тогавашния „Ботев“ (Бургас), впоследствие преименуван на „Черноморец“. Томата, както е познат в Бургас, стига до юношеския отбор при 18-годишните. Там в рамките на два сезона става капитан на тима, а освен това е и голмайстор.

Нелепа случайност го спира от състезателната му кариера, когато е юноша на клуба. Томов пада от дърво и си измества ръката. Контузия го изважда от футбола, когато е в разцвета на силите си. През двете години в „А“ юношеска група нападателят става капитан на „акулите“ и голмайстор. Имал е предложение да премине в градския съперник „Локомотив“ (Бургас), но той отказва и остава верен на „Ботев“. Николай Шопов и Васил Желев са треньорите, при които той тренира като футболист . Двамата са известни като ковачи на редица таланти в бургаския футбол. От тях той се е учил на занаят, бил е техен помощник в мъжкия отбор и затова Томата не крие възхищението си от специалистите. Благодарение на наученото от тях впоследствие е и селекционер на детския национален отбор - родени през 1976 година. Негови възпитаници са били Георги Иванов-Гонзо, Асен Николов-Бебето и Красимир Чомаков. Освен в треньорското поприще, 71-годишният бургазлия на два пъти е бил президент на „акулите“. Това се случва в периодите 1984-1988 и 1990-1994 година.

„Трудно беше и през двата периода, но определено вторият беше ужасен. Нямаше към кого да се обърнем“, казва Томов. Въпреки проблемите, отборът носи радост на феновете си, детско-юношеската школа вади качествена продукция, спортната база се поддържа, модернизира и разширява. След второто му оттегляне като президент на „Черноморец“ това дава своето отражение и отборът се сгромолясва, изпадайки чак във „В“ група. Третото му идване начело на бургазлии е през гореспоменатата 2015 година, когато той бива избран за почетен президент на новосформирания тим. Титла, която изцяло подхожда на човек, отдал голяма част от живота си за клуба.

Макар и през последните години да не обича да попада в медийното пространство, наскоро това му се случи по неволя. Почетният президент на „акулите“ пострада при гостуването на „Черноморец“ на „Димитровград“. След края на срещата от 19-ия кръг на Трета югоизточна лига, играчи и фенове на домакините атакуваха съдиите, както и футболисти на бургазлии. В настаналото меле неволно пострада и самият Тома Томов, който бе с разбит нос. Именно заради подобни прояви неговото голямо желание е „Черноморец“ да се класира във Втора лига, за да не се налага на тима пак да гостува в определени дестинации на милата ни родина, където футбол трудно може да се играе, а провокациите са нещо съвсем нормално.

„Към момента мисля само за това – отборът да се класира в професионалния футбол, друга опция няма. Така ще си спестим и ходенето по разни места, където винаги си знаем, че ни чака всичко друго, но не и футбол. Ако не успеем да влезнем тази година във Втора лига, аз категорично заявявам, че се оттеглям и повече с футбол няма да се занимавам. Изхабих доста нерви и пари“, споделя искрено Томата.

Със спорта е свързан и неговият бизнес. Собственик е на фирма за спортни екипировки, която е облякла много от клубовете в региона. Казва, че в тази си работа той се чувства повече от комфортно.

Извън спорта и Цар футбол неговата друга голяма страст е музиката. Той, заедно с Гого, са основателите на легендарната бургаска естрадна формация „Тоника“. „С него навремето започнахме с две китари в Химическия техникум“, припомня си той. Често с китара в ръка Томов е развеселявал компанията, с която се е събирал.

Другото хоби на футболния човек е да се занимава с физическа работа в двора на къщата си в квартал „Сарафово“. Там е направил и игрище за бадминтон и джитбол. Бургазлията е и част от църковното настоятелство за местния храм „Свети Никола“, като е отделил сериозна сума за изграждането й. Като религиозен човек, той разкрива, че неговата религия е малко по-специфична. Казва се  „Черноморец“ и никога не е спирал да вярва в нея. 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл