Вторник, 28 Дек 2021
    
Избори 2021

Татяна Дончева, „Изправи се! Мутри вън!“: Излезте и гласувайте без страх, иначе ГЕРБ ще ви довърши

  25.03.2021 18:00  
Татяна Дончева, „Изправи се! Мутри вън!“:  Излезте и гласувайте без страх, иначе ГЕРБ ще ви довърши

„В лицето на адвокат Драгомир Ошавков имаме силен кандидат от Бургас“, посочи председателят на „Движение 21“

 

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

- Г-жо Дончева, с какво предстоящите избори са по-различни от предишните?

- Предстоящите избори се провеждат в условия на пандемия след много месеци на протести, които започнаха от лятото на миналата година по повод влизането на личната гвардия на главния прокурор Иван Гешев в президентството. Това отключи едно стаявано с години народно недоволство срещу мутрите и мафията, които очевидно демонстрират самозабравяне във властта. В този ред на мисли народното недоволство, показано на площадите, трябва да намери политическо изражение. То не може да бъде търсено и намирано във формации, съществуващи в момента и още по-малко в парламентарно представените такива.

- Как ще коментирате ситуацията с пандемията от COVID-19 и справя ли се властта с нея чрез наложените мерки?

- В условията на пандемия, при положение че ГЕРБ са овладели всички ключови институции, включително и провеждането на избори, е много натрапващо злоупотребата им с пандемичната обстановка и „грижата за здравето на хората“. Няма как да кажеш, че се грижиш за здравето на хората, след като преди един месец си отворил заведенията, ресторантите, социалните средища, училищата и спортните мероприятия, а сега ги затваряш. Насажда се паника и страх съвършено умишлено. Наблюдава се пълен хаос и пълна липса на разумни мерки от страна на здравните власти.

- Какъв е Вашият поглед върху процеса по ваксинация на населението?

- В тези условия на хаос прави крещящо впечатление неосигуряването на ваксини за населението. Стана ясно, че още през октомври-ноември държавата е сключила договор само с две фирми за доставка на ваксини и това не са най-добрите ваксини. „Астра Зенека“ е значително по-евтина, а другата – „Санофи“, въобще не е произведена. Като държава нямаме договори за „Пфайзер“ и „Модерна“. Нямаме никаква яснота как ще се случи масовата ваксинация и откъде ще намерим ваксини за това. Същевременно бяха пропагандирани „зелени коридори“, които траеха по 2-3 дни и след това правителството съобщаваше, че няма ваксини. Личните лекари се редят на опашки дни наред, без никакъв шанс да получат ваксини за пациентите си по списък. В отговор на станалия обществено достояние проблем за липсата на договори за ваксини, министър-председателят обяви в едно изречение, че гражданите трябва да са спокойни. Само че хората се успокояват от факти.

- Липсват ли дебати по наболелите проблеми в момента като здравеопазването и образованието?

- В националните медии три пъти беше отлаган дебатът за здравните мерки във връзка с пандемията. Не знам колко пъти беше отлаган и този за образованието в условието на COVID-19. Вече почти две години децата не посещават редовно училище, а това са трайни последици върху сегашното поколение. Управляващите не са в състояние да се справят с какъвто и да било проблем. В изминалите 10 години те са били щастливи, когато не им се е налагало да се сблъскват с трудности. Те нямат интелектуален капацитет, грамотност и организираност. Това, което се наблюдава, е просто някакъв слугинаж от страна на поставени високо в йерархията лекари, които треперейки си за мястото и поста, нямат елементарната човешка доблест да кажат каква е ситуацията и какво се налага.

- Какво ще посъветвате избирателите да направят на 4 април?

- Сред населението се всява умишлено страх, за да няма интерес към изборите. Опитват се да убедят хората, че нищо не може да се промени и че ще рискуват здравето и живота си, ако случайно отидат да гласуват. Трябва да е ясно, че управляващите не са в състояние да решат такъв проблем като пандемията, да не говорим за другите проблеми на държавата. 15-годишното управление на мутрите и мафията на практика срасна силовите структури с органите на МВР и сигурност. Това също трябва да се промени. Призовавам хората да имат малко повече смелост, да отидат да гласуват и да успеем да се изправим и да отстраним мутрите и мафията от власт.

- Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, в която участва и „Движение 21“ - партията, на която Вие сте председател, се състои от участници с различни политически профили и силни лидери. Как успявате да балансирате интересите и характерите си в рамките на коалицията?

- „Движение 21“ участва в коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Това е коалицията, която в най-голяма степен е свързана с протестите през лятото срещу мутрите и мафията във властта. Добра е идеята за обединение на хора и формации, които са от различни части на политическия спектър и имат своите различия и специфики, но са убедени в това, че България трябва да бъде върната в демократичните релси. Това е съдбоносно за държавата и капацитета й да взима разумни решения. Единодействието и единомислието са много важни за това. „Изправи се! Мутри вън!“ е един по-широк алианс за противопоставяне на властта. Може би не ни стигна достатъчно времето от лятото насам, може би са натрупани някакви предразсъдъци, но смятам, че това е правилната посока.

- По какви критерии ПП „Движение 21“ е избрала и предложила своите кандидати в общата коалиционна листа?

- „Движение 21“ се е постарало да предложи сериозни кандидати – хора с вече сериозен политически опит, които са специалисти в своята област. Моето разбиране като председател на партията е, че само с един гол ентусиазъм проблеми не се решават. От тези критерии се ръководим, когато предлагаме хора в листите. Смятам, че кандидатите на „Движение 21“ се отличават във всяка листа. В бургаската листа например може да бъде отличен нашият представител адвокат Драгомир Ошавков, който е втори в листата. Гласували сме му доверие, защото знаем, че е изключително отговорен и добре подготвен.

- Мислите ли за евентуални съюзници за отстраняването на ГЕРБ от власт?

- Благодаря Ви за този въпрос. Искам да използвам трибуната на вестник „Черноморски фар“ и да се обърна към колегите от БСП. Прави впечатление, че те не водят кампания срещу ГЕРБ, а обясняват, че хората не бива да гласуват за малки формации, защото БСП е единствената, която може да победи ГЕРБ. БСП няма възможност да победи ГЕРБ, както са показали през изминалите години. Те нямат възможност да победят ГЕРБ, защото нямат капацитет за това. Когато нямаш сили да победиш противниковия отбор, трябва да си го признаеш и да търсиш съюзници. Не да обясняваш, че ако по някакъв начин събереш гласовете на хора, които не ти симпатизират, ти можеш да победиш ГЕРБ. Ти ще трябва да направиш необходимото, да си намериш съюзници и да се съобразиш с изискванията, които те ще ти поставят. Изискванията, които ние ще поставим на БСП за евентуално партньорство, са свързани с готовността за промени в Конституцията, отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, за промяна на ВСС, в който БСП участва. Това е трудна хапка за тях, но те ще трябва да я преглътнат. В този ред на мисли коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ ще може да бъде съюзник на БСП, но БСП също ще трябва да извърви своя път за това. Нека не пропагандират, че могат сами да победят. Очевидно е, че не могат. Нека приемат фактите такива, каквито са и да се подготвят за партньорство, включително и по теми, които до този момент са се оказали трудни за тях.

- „Черноморски фар“ е регионална медия и като такава можем да твърдим, че читателите ни са силно заинтересовани от това Бургаският регион да има силно лоби в бъдещия парламент. Мислите ли, че във листата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ има такива кандидати и защо?

- Бургаският регион е важен регион. В листата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ има местни представители. За разлика от Варна, в Бургас сме заложили изключително и само на хора от региона. Смятам, че те ще оправдаят доверието, ако местната общност им се довери.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов