Неделя, 26 Дек 2021
    
Любопитно

Махмуд от „Мастършеф“ вече 28 години се бори за българско гражданство

  20.03.2021 16:43  
Махмуд от „Мастършеф“ вече 28 години се бори за българско гражданство

Михаил КОЛЕВ

 

Махмуд ал Байруми вече 28 години не може да получи българско гражданство. Популярният участник от кулинарното предаване „Мастършеф“ обаче няма намерение да се отказва, за да придобие така нужния му документ. Въпреки че това може да стане по „втория начин“, той иска всичко да бъде легално, без да се налага да дава пари на ръка, за да му бъде свършена услугата.

Неволите му започват, когато избухва войната в Кувейт през 1990-1991 година и на власт идва Саддам Хюсеин. Тогава неговото семейство напуска арабската държава и отиват като бежанци в Сирия, с намерението да спасят животите си, но не и да се установяват трайно там. Точно в тази страна се крие и разковничето за българското гражданство, което все още не може да бъде дадено на Махмуд. В Сирия той и семейството му остават 6 месеца, без каквито и да било документи в себе си. Сирийците им издават „пасаван“ (временен паспорт), който не се води международен. За да го придобие Ал Байруми трябва обаче да ходи задължително в сирийска казарма, като няма право на отказ. Това кара родителите му да вземат решение за емиграция в България и така те се установяват в Бургас.

Съвсем логично, избирайки България за свой нов дом, искането на Махмуд и неговите близки е, те да придобият наше гражданство. И тук започват ядовете за мъжа от палестински произход, които нямат край и до днес. Оказва се, че няма как да получи БГ гражданство, докато е с „пасаван“, издаден му от Сирия. Парадоксалното е, че не той може да се откаже от въпросния временен паспорт, а само сирийска държава има правомощията и може да стори това. По думи на Махмуд обаче, от сирийското посолство нямат интерес да спрат да му издават документа. Причината е, че всички притежатели на пасаван трябва на всяка година и половина да отидат до сирийското посолство и да заплатят по 200 евро, за да им бъде подновен. Ако не го направят – няма как да им бъде издадена лична карта. 

„Това си е направо рекет от страна на сирийците. Нищо не мога да направя, след като те не се отказват от мен. Аз нямам това право. Заради това, че съм бил 6 месеца в Сирия, просто за да избягаме от войната в Кувейт, съм обвързан със сирийците вече 28 години и не мога да стана български гражданин“, казва още той.

Самото отказване от пасавана няма да му даде автоматично българско гражданство, но поне няма и да му бъде пречка, за да бъде започната процедурата за издаването му на статут за лице без гражданство. След това вече той ще може да кандидатства за БГ паспорт.

Махмуд на няколко пъти е повдигал въпроса и пред българските институции. Разочарован е, че не получава нужната подкрепа от тях. Пращал е молби до отдел „Миграция“, преминал е през всички необходими административни процедури, за да кандидатства за наш паспорт. Накрая обаче отговорът винаги е един и същ – трябва отказ от сирийския временен документ и едва тогава ще може да бъде стартирана процедурата. Сега статутът му е на постоянно пребиваващ, но желанието му е той да бъде принизен на лице без гражданство, за да може да не плаща за сирийски пасаван, а да получи български такъв.

„Искам да бъда български гражданин. Чувствам България като моя родина, тук е преминала по-голямата част от живота ми. Тук работя и плащам данъци, имам постоянен адрес, създал съм семейство. Обидно е, когато други чужденци, които са със статут на бежанци, получават българско гражданство за 2 години, при положение че за подобно нещо процедурата е 5 години. Аз лично знам за такива случаи. Всеки може да се досети как става това“, намеква фитнес инструкторът.

Той също неведнъж се е сблъсквал с подобен проблем – да си плати на когото трябва, за да приключат мъките му. По информация на Махмуд има адвокати, които се занимават само с подобни като неговия казуси. Тарифата била 10 000 лева, но Ал Байруми и съпругата му нямат тази финансова възможност, а и не е сигурно, че даден юрист ще доведе нещата до положителна финална развръзка. Затова и подобен ход си е доста рискован.

Срещу 20 000 на черно получаваш гражданство

На черно пък цената варирала до 20 000 лева и всичко се решавало в рамките на месец. Поне така са казвали познати на Махмуд, които са имали неговия проблем. Самият той обаче досега не се е сблъсквал с това, но е категоричен, че няма да прибегне до този метод, за да сложи край на мъките.

„Живеем прекалено честно, за да пробваме по този начин да се реши проблемът, нито пък разполагаме с толкова пари. Имаме съмнения, че всичко се прави по трудния начин, за да те накарат да си платиш нелегално. Цял Бургас го познава, от дете е тук. Той се чувства българин и иска да бъде такъв. Болно му е, че от отдел „Миграция“ не се застъпиха за него и оставиха всичко в ръцете на сирийците, които в момента се явяват като собственици на неговия живот, а той по никакъв начин не е свързан с тяхната държава, освен че е намерил временно подслон там. Хора, които не знаят нито дума български и къде се намира България, получават наше гражданство, а той – не, което още повече го разочарова“, разказва съпругата на Махмуд – Марина.

Тя добавя, че всичко това е създавало на мъжа й много главоболия през годините. На три пъти заплатата му е била запорирана, заради забавяне в издаването на лична карта.

И макар да се чувства българин, да живее от 28 години тук и да крои планове за бъдещето си в България, той в момента е със статут на постоянно пребиваващ. Затова е й необходимо изкарването на сирийския пасаван. Махмуд иска статутът му да бъде принизен на „безгражданство“, като по този начин ще може да кандидатства по-лесно за български паспорт.

Въпреки всички спънки, Махмуд ал Байруми твърдо заявява, че нищо няма да го спре в търсенето на справедливост по законния начин, каквото и да му коства това. А целта му е само една – да бъде българин по документи, защото по душа отдавна е такъв.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п