Понеделник, 27 Дек 2021
    
Бургас

Година след началото на COVID-19, капитан Георги Събев си спомня: След 4-5 дни вече нямах симптоми

  17.03.2021 14:15  
Година след началото на COVID-19, капитан Георги Събев си спомня: След 4-5 дни вече нямах симптоми

Георги РУСИНОВ

 

Общинският съветник от СЕК капитан далечно плаване Георги Събев бе един от първите местни политици, който се зарази с коварната болест. От началото на пандемията през март миналата година досега Общински съвет – Бургас не е спирал работата си за разлика от други техни колеги из страната. След Събев и други общински съветници преминаха през боледуване от COVID-19. Почти 50% от съветниците преминаха през болестта, някои от тях доста тежко.

Той си спомня, че най-вероятно с коронавируса се среща не в Бургас, а в Ловеч, където през октомври месец на 2020-а е бил на местен фестивал.

„Болестта я изкарах съвсем леко. Това беше още октомври месец и оттогава, да чукна на дърво, нямам някакви странични ефекти. Два-три дена бях с температура, след това лека кашлица и след това отшумя. Температурата беше от сорта на 37.3, гърлото леко ме дразнеше. Така започна. Загуба на обоняние и вкус съм нямал, както много хора се оплакваха и продължават и сега“, сподели той пред наш репортер.

Покрай него не се разболява никой от приятелския и семейния му кръг, както и от колегите му в Общински съвет.

„Аз бързо се изолирах в къщата ни на село. След 4-5 дена вече нямах никакви симптоми“, пояснява той.

Много хора страдат от постковид симптоми след прекарване на болестта. Проучване показва, че 33% от хората след изкаран COVID-19, независимо в лека, средна или тежка форма, имат някакви оплаквания след това. Най-честите са задъхване, бърза умора, скованост в краката, главоболие. При капитан Събев обаче нито едно от тези не е налице след прекараният ковид.

Обяснява, че при първа възможност ще се ваксинира, защото така е разумно.

„Сега обаче като виждам колко желаещи има, а в същото време колко са недостатъчно ваксините, даже не си и помислям да се ваксинирам. В края на декември си правих тест за антитела и смятам, че още имам имунитет. Затова няма да е и честно в момента да се ваксинирам. Когато има повече ваксини – тогава“, добавя общинският съветник.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл