Четвъртък, 10 Юни 2021
    
Бизнес

Евелина Пулева, хотелиер и туроператор, член на БРТК: В повечето страни туристическият данък се заплаща отделно от хотелското настаняване

  08.03.2021 17:18  
Евелина Пулева, хотелиер и туроператор, член на БРТК: В повечето страни туристическият данък се заплаща отделно от хотелското настаняване

Идеята на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) е да консолидира всички нощувки на територията на страната в местата за настаняване над 10 легла. Възникна спор къде ще отиват приходите от туристическия данък. Системата е нова - на две години, но реално миналата година в пандемията заработи нормално. В нея всеки хотел, къща за гости, трябва да е регистриран и да изчислява дължимия данък, подавайки го към Министерство на туризма.

Общините трябваше да се свържат към ЕСТИ, за да могат да генерират туристическия си данък от системата на хотела. В процеса на работа имаше леки неточности, които с времето се изглаждаха. Към момента приходите от туристическия данък отиват по сметките на общините, те са и тези, които определят таксата, която се събира. Хотелиери поставяха въпроса туристическият данък да се събира допълнително на рецепция от туриста, но засега единно решение по този въпрос няма.

В повечето страни това се заплаща отделно от хотелското настаняване, защото то няма пряко отношение към местата за настаняване и постъпленията отиват в пълен размер към общините.

Общините би следвало да разходват тези средства за подобряване на инфраструктурата, за подпомагане на туристическия бранш и други свързани с туристическата дейност в общината.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
 Ламбро Попов: Завеждането на дела за липса на технически паспорт ще създаде опасен прецедент
  09.03.2021 10:38      

  Ламбро Попов е секретар на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна