Понеделник, 27 Дек 2021
    
Любопитно Царево

В Царево полудяха по улов на акули

  06.03.2021 17:32  
В Царево полудяха по улов на акули

Лодки с по 70 риби се връщат у дома

 

Георги РУСИНОВ

 

Царевски рибари тези дни се радват на слука при улов на черноморска акула. Пред репортер на „Черноморски фар“ местният рибар Георги Атанасов разказа, че една от лодките се е върнала с богат улов – 70-80 акули. Това представлява интерес за хората, тъй като месото от акула е изключително вкусно и се смята за деликатес. От една акула може да излезе 5-6 килограма филе.

„Това не е нова мания с риболова на акули. Аз преди шест години също съм ходил, но лятото, тъй като нашата лодка е открита и няма как да пътуваме в студеното време. Общо взето има няколко лодки в града, които в момента практикуват такъв риболов. Лятото може би ще се увеличат. Иначе това са големи лодки, с кабини, вътре е топло, някои даже и парно имат. Не развиват големи скорости, но някъде 13-14 км/ч стигат. Влизат от 35 до 42 километра навътре в морето от Царево. Това са поне 3 часа път в едната посока. Тръгват рано сутрин, за да може като се развидели да започнат да ловят“, разказва Георги.

Самият риболов се извършва с така наречените парагади. Това представлява едно дълго около 3-4 километра въже.

„Нашите ползват по-къси – около километър. На него има вързани 600 куки през няколко метра. Закача се риба на тях. Пуска се въжето под водата и се оставя. Това са големи лодки, с осветление. Имат си всичко. Както се казва, може и цяла вечер да стоят там. Обикновено обаче оставят парагадата потопена и се прибират в Царево. След два дни се връщат и вадят улова. Парагадата е обозначена с шамандура. Ползва се и GPS, за да се стигне до мястото, тъй като това е в открито море“, обяснява царевчанинът.

След като се хване, акулата не може да живее повече от 3 дни, а умре ли, месото не става за ядене.

„Лятото ние правим друго. Тъй като сме с по-малки и по-бързи лодки, стигаме по-навреме навътре. Тогава пускаме една по-малка парагада със стотина куки. Чакаме около час. Ако има акула в района, тя се хваща веднага. Тогава вече пускаме по-дългите парагади и се връщаме след ден-два“, обяснява Георги.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл