Неделя, 26 Дек 2021
    
Бизнес

Бургазлии дояждат туршиите, оскъдно пазаруват зеленчук

  02.03.2021 17:40  
Бургазлии дояждат туршиите, оскъдно пазаруват зеленчук

Дона МИТЕВА

Маруля, лук, чесън, репички и спанак – това са родните зеленчуци, които се предлагат в Бургас по пазара. В навечерието на Националния празник, ако някой реши да посегне към родните краставици, трябва да се бръкне поне за 4.50 лв. за килограм. Гръцките са на 2.60 – 3.00 лева.

Продавачите на зарзават се кълнат, че по-висока цената на воднистия зеленчук няма да става, защото вече оранжерийното родно производство наводнявало, което предполага и понижаване на цената. От опит обаче нашенецът знае, че преди и по време на празници цената на салата се вдига.

На пазара се предлагат само вносни домати, като испанските са на 2.50, а гръцките са на 3.00 лева.

Родната маруля върви на бройка – като големите се харчат по лев и двадесет, а по-малките - по левче. В момента в една от веригите магазини къдравата маруля е на промоция и се предлага на 0.65 лв. Гръцката зелена салата се продава на килограм.

Зарзаватчийка от „Славейков“ се оплаква, че работата съвсем е замряла. „Много хора покрай пандемията останаха без работа. Всички знаят, че зимата харчовете са повече. Да не говорим за това, че и децата дълго време бяха вкъщи. Всеки започна да пести откъдето може. Много от семействата дообират останалото от зимнината. Дояждат туршиите, вместо да купуват пресни зеленчуци“, оплаква се жената. По нейни думи най-сериозни клиенти на този етап си остават хората от третата възраст, които успяват, след като получат пенсията си, да я разпределят и да купят нещо, макар и скромно, от пазара.

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п