Понеделник, 31 Май 2021
    
Бургас Любопитно

Скулиеви - историята на един род

  02.03.2021 16:33  
Скулиеви - историята на един род
Скулиев с трите си дъщери Стела, Фросо и Евангелия

Соня КЕХЛИБАРЕВА

Всяко семейство си има родова история. Едни са забравили за нея, други са я съхранили в спомени и в снимки, които предават на наследниците си.

Бургас в миналото е бил конгломерат от етноси: българи, гърци,турци, арменци, евреи, руснаци. Градът ги събирал, давал им поминък, привличал от близо и далеч нови заселници.

Историята на фамилия Скулиеви започва в Месемврия (дн. Несебър) още преди Освобождението. В нея се преплитат съдби на красиви жени и силни мъже. Кръстосват се неведоми съдбовни пътища.

Адониус Арванти, грък по националност, бил избран от тогавашната турска власт за каймакам (околийски управител) на Месемврийската околия. Умира млад и оставя красивата си жена Фросо вдовица с малка дъщеря Елени. Фросо се омъжва повторно за капитан на кораб. Той отвежда новото си семейство в Констанца. От този брак се раждат две момчета. За нещастие майката се разболява от холера и преди да умре поръчва на мъжа си да омъжи  Елени за Скули от Месемврия. Това нейно желание е изпълнено.

След женитбата младият мъж купува къща за новото семейство. Раждат им се седем деца. Първото почива като пеленаче, Стела, наричана Стелени, Стела (1898 г.), Стефан (1900 г.), Андони (1903 г.), Киряк (1905 г.), Фросо ( 1908 г.) и Евангелия (1915). Последната дъщеря се разболява от скарлатина и заразява майка си Елени, която умира.

Скули Стефанов (Фатаула) се занимава с търговия. През 1921 г. гръцката общност масово се изселват с кораби в Гърция. Скули отказва да тръгне с тях. През 1922 г. е избран за кмет на Месемврия. Записан е в книгата на кметовете на града (20 март 1922г.- 16 март 1923 г.).Скули имал земи в района, произвеждал първокласни вина, отворил в града лимонадена фабрика и хан.

В един момент решава да разшири търговията си със зърно в Бургас. За целта заедно със синовете си Стефан, Киряк и Андон купуват лозе в покрайнините на града (дн. ”Александровска” и ул. “Македония”). Построяват големи хамбари и търговията потръгва. Решава да даде на синовете си солидно икономическо образование, затова ги изпраща в чужбина. Стефан и Андон завършват финанси в Белгия. Бащата е искал те да продължат търговията на семейството. Андон се увлича по Маркс и Енгелс и заминава интербригадист в Испания. Заловен, той е върнат в България. Тримата братя основават фирма “Братя Скулиеви”,занимаваща се с търговска дейност.

Подсигурява и дъщерите си със зестра, като им купува къщи в Бургас. На Фросо къща на ул. ”Оборище” и ул. “Средна гора”, а за Стела и Евангелия двуетажна къща с партерен етаж и магазини на ъгъла  на ул. ”Александровска” и ул.”Успенска”. Двете сестри остават неомъжени до края на живота си.

Скули Стефанов умира на 15 януари 1941 г.

Национализацията през 1947 г. засяга и братя Скулиеви. Новата власт отчуждава имотите им, като им оставя само 1/3.По късно държавата взема и тази част. На земята на ул. “Александровска” и ул. ”Македония” построяват жилищен блок на 4 етажа, а на партера магазин, познат на старите бургазлии като „Малките хали“ или „Скулиеви“.

Лишени от собствената си фирма и земите, братята отиват на работа в новосъздадените държавни предприятия като финансисти. Андон е назначен като счетоводител в Кооперацията на слепите, Киряк - в ОКС, а Стефан работи във Вагонния завод.

След 1990 г. имотите са върнати с продължителни съдебни битки на наследниците на Скулиеви.

Наследници на родовете Арванти и Скулиеви има в Гърция, в Констанца и Букурещ в Румъния.

Авторката благодари за спомените на дъщерята на Киряк - Хрисанти Кирякова Георгиева, и за снимките на внука на Фросо д-р Павел Грозев, без които тази история нямаше да бъде написана.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на