Петък, 04 Юни 2021
    
Общество

Обявяват конкурс за есе по повод 200-годишнината от рождението на Раковски

  02.03.2021 14:59  
Обявяват конкурс за есе по повод 200-годишнината от рождението на Раковски

Георги РУСИНОВ

 

Тази година на 14 април се навършват 200 години от рождението на великия революционер и баща на освободителното движение в България – Георги Сава Раковски. По този повод фондация „Благотворителност и милосърдие“ обявява конкурс за есе на тема „Раковски и свободата“.

Всеки участник в конкурса ще получи грамота за участие, а първите трима класирани автори - грамота и парична премия от 500, 400 и 300 лева. В конкурса могат да участват гражданите на Република България от всички творчески възрасти.

Есетата се приемат за журиране до 6 май т.г. - Гергьовден, в стандартен електронен вид и формат DОС, на е-mail: [email protected].

Жури в лицето на председателя проф. Валери Стефанов и членовете доц. Илия Кожухаров, доц. Ефрем Ефремов, доц. Атанас Владиков и Степан Ерамян ще оцени изпратените есета. Задължително е авторът да посочи под основния текст на есето своето име, възраст, пощенски адрес, телефон и e-mail за обратна връзка.

С предоставянето на своето есе за журиране, всеки автор декларира, че то не е било публикувано досега и че предоставя своите авторски права за издаването им в сборник.

Георги Раковски е роден на 2/14 април 1821 г. в Котел. Рожденото му име е Съби Стойков Попович. Той е първият идеолог и организатор на националноосвободителното движение в българските земи и е негов ръководител през първите десет години. Като идеен вдъхновител на четническото движение, той не само поставя началото на организираното революционно движение, но го издига на нов, още по-висок организационен етап. Неговият богат опит и теоретична дейност са използвани от следващата генерация български революционери в лицето на Васил Левски и водачите на Априлското въстание от 1876 година. 

Ярки следи в духовния живот на българския народ оставя и неговата писателска, журналистическа и публицистична дейност. Целият му живот е посветен на делото за освобождение на България от османско иго. Умира на 9 октомври 1867 г.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на