Петък, 04 Юни 2021
    
Бизнес

Нови енергийни етикети върху стоки се прилагат от днес в ЕС

  01.03.2021 15:38  
Нови енергийни етикети върху стоки се прилагат от днес в ЕС

От днес във всички магазини и интернет сайтове за търговия на дребно ще бъде приложима изцяло нова версия на широко признатия енергиен етикет на ЕС. Целта е да се подпомогнат потребителите да намалят сметките си за енергия и въглеродния отпечатък.

Новите етикети първоначално ще се прилагат за четири категории продукти — хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори).

На 1 септември те ще бъдат последвани от нови етикети за електрическите крушки и лампите с фиксирани светлинни източници, а през следващите години ще последват и други продукти.

Като се има предвид, че все повече продукти по сега действащата скала получават класове A+, A++ или A+++, най-важната промяна е връщане към по-опростена скала A—G. Тази скала е по-строга и е проектирана така, че много малко продукти могат да постигнат първоначално клас „А“, оставяйки място за включване в бъдеще на по-ефективни продукти. Сега, продуктите с най-висока енергийна ефективност, които понастоящем се предлагат на пазара, ще бъдат етикетирани най-често като „B“, „C“ или „D“. В етикетите ще бъдат включени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни на ЕС, което ще позволи на потребителите да намерят повече информация за продукта.

 От днес влязат в сила и редица правила за екопроектиране, по-специално относно възможностите за ремонт и необходимостта производителите да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на