Петък, 04 Юни 2021
    
Бургас Любопитно

Българска шевица -основен елемент при авторските аксесоари

  28.02.2021 14:47  
Българска шевица -основен елемент при авторските аксесоари

Дона МИТЕВА

Символично продължение на дългогодишното изложение на „Българската Баба Марта“, което години наред се провеждаше в Дома на Нефтохимика, макар и само с един щанд на автогара „Юг“ има и тази година. Ръчно изработени авторски мартенички от естествени материали могат да си закупят всички пътници и посрещачи.

„Идеята да бъде върната традиционната мартеница, намери почва и сега все по-често в Бургас се срещат мартеници, близки до традицията, изработени от вълна и други естествени материали“, коментира Красимира Краева, основателка на „Българската Баба Марта“.

„Покрай ограниченията тази година  продажбата през интернет върви много добре“, казва майсторката. Продава се на едро и на дребно. Но сравнено с предходни години търговията върви слабо.

„Хората не излизат по улиците както бе преди пандемията. Надяваме се, че както обикновено се случва – в последния момент ще тръгнат бургазлии да купуват. Особено сега, когато предстоят почивни дни“, обяснява майсторката на мартеници.

Все по-често се търсят мартеници за дома, както венеца за Коледа.  Нещо във формата на сувенир. „Много от купувачите споделят, че искат да избягат от кича на ръката си да носи човек десет – петнадесет мартеници. Затова избират една – голяма, например Пижо и Пенда, изработени от вълна и с паричка и я закачат в дома или в офиса“, обяснява Краева.

Тази година е хит сред това, което тя предлага - бурканче със свещ от пчелен восък, около гърлото му има вързана мартеница, а вътре в него -  зърна от кафе. Капачката пък е с усмихнато човече.

Българската шевица също присъства при ръчно изработените мартеници – тя е във формата на гривна, колие или пък брошка. Търсят се от купувачите изработените от плъст мартеници, а за децата има и направени моливи с мартеничка.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на