Вторник, 01 Юни 2021
    
Бургас

Покриват почти целия Бургас със зарядни станции за електромобили

  26.02.2021 11:22  
Покриват почти целия Бургас със зарядни станции за електромобили

Ина ПЕТРОВА

Почти цялата територия на Бургас ще бъде покрита със зарядни станции за електромобили. Това ще стане по съвместен проект между Общината и специализирана компания. Според сключения меморандум между администрацията и фирма „Елдрайв“, в морския град предстои да бъдат изградени 50 зарядни станции.  Идеята е да се обхванат повече райони на Бургас и да се даде възможност на хората с електромобили да ги зареждат.

„С възможностите на европейските програми и намирането на партньор на национално равнище ще бъдат изградени множество зарядни станции, като идеята е да се свърже като магистрала пътя между Гърция и Румъния на територията на България. Общината предоставя инфраструктура, а фирмата изгражда за своя сметка станциите“, обяснява Андрей Рунчев, директор на общинско предприятие „Транспорт“.  

Вече са направени няколко срещи и огледи, като са набелязани основните  точки в града.

Проектът се нарича „Изграждане на публична зарядна инфраструктура в градска среда“ и е финансиран със средства от Фонда за устойчиви градове.

В момента в Бургас има между 15 и 20 зарядни станции в Бургас, част от тях са на общински паркинги, други – на частни терени. Зареждане може да се направи на общинския паркинг на ул. „Гурко“, както и в зоната през плувния басейн в к-с „Славейков“. В района на новата спортна зала „Арена Бургас“ ще има още 10 станции. Тенденцията е да се активизира все повече и частния сектор. Инициатива има от големи търговски обекти и дилъри на автомобили, които за своя сметка вече изградиха зарядни станции на тяхна територия.   

Над 200 са собствениците на електромобили в Бургас. Станциите обслужват и колите на рентакар компании, които през лятото все по-ударно предлагат такъв тип автомобили.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на