Георги РУСИНОВ
Бургаските ресторантьори чакат трескаво датата 1 март 2021-ва. Тогава според сегашната заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов заведенията, ресторантите, кафетата и нощните клубове отново ще могат да посрещнат гости. Те са затворени отново с негова заповед вече повече от три месеца. Редица недоволства бяха изразени от хора от бранша през това време. Стигна се дори и до протести и на местно, и на национално ниво.
„Черноморски фар“ потърси мнението на някои от видните бургаски ресторантьори. Пред изданието ни те разказаха как са оцелели в този период. Има много ресторанти и заведения, които хлопнаха кепенци окончателно, а помещенията са обявени за даване под наем от собствениците. Предизвикателство пред все още продължаващите работа ресторантьори е запазването на персонала. Някои са успели да направят това за 100% от него, докато на други се е наложило да съкратят част от екипите си.
Трудните времена наложиха и преориентиране на бизнеса. Така например доста от заведенията продължават да разчитат на доставки по домове и офиси, за да се издържат в периода на затваряне. Други се надяват на помощи от държавата, разчитайки на факта, че са съвестни работодатели. Трети бъркат от собствения си джоб и спестяванията си само и само да запазят бизнеса си в тези несигурни времена.
Това и повече разказват самите ресторантьори пред вестник „Черноморски фар“. Очаквайте мненията на трима от тях!