Четвъртък, 27 Май 2021
    
Бургас

Политически престрелки между управляващи и опозиция по време на вота за бюджета

  24.02.2021 17:28  
Политически престрелки между управляващи и опозиция по време на вота за бюджета

Георги РУСИНОВ

 

Обичайно гласуването на бюджета не мина и без политически престрелки между управляващи и опозиция.

Първа думата взе председателят на комисията по Бюджет и финанси Красимира Маркович от ГЕРБ. Тя се обърна към колегите й от БСП, които ден преди бюджета обявиха, че ще гласуват „против“ бюджета. Като една от причините бе изтъкната липсата на прозрачност. Именно с това започна Маркович.

„Над 300 страници доклад като за дипломна работа или дисертация, а вие говорите за липса на прозрачност. В него са описани много подробно разходите, приходите и приоритетите. Мотото на тазгодишния бюджет е възстановяване и устойчивост от тежката 2020-а. Тя беше година, в която поехме грижа не само за гражданите на Бургас, но и за тези от областта. Бюджетът е консервативен , реалистичен. Здравеопазването е приоритет номер 1, важни са и социалните дейности, образованието, развитието на условията за бизнеса в града. Ние не увеличаваме местните данъци и такси, а правим тежка административна реформа. Всичко това се прави в подкрепа на гражданите на Бургас“, каза Маркович.

Тя обясни, че 5 милиона от дълга, който групата на БСП коментира са неусвоен кредит от 2020-а, а други 5 милиона са за преасфалтиране и изграждане на нови улици и тротоари след като ВиК направи своите ремонти по подземната инфраструктура. 214 хиляди лева се отделят за цялостния ремонт на Етнографския музей и уличката на занаятите.

Интересно сравнение общинският съветник от СДС и заместник-председател на Общински съвет – Бургас Станимир Апостолов.

„Държавният бюджет се гласува със закон, а общинските бюджети са неговите деца. Явно бургаският е най-примерен, тъй като в ресорната комисия премина без дебат. Когато преди 13 месеца приехме бюджета за 2020-а едва ли предполагахме какво ни чака. В такъв момент бе важно приемането на бързи решения и мерки. Бяхме пример в началото на коронавирусната пандемия. Това не е само моя оценка, а и на куп медицински светила. Този коварен враг преобърна ежедневието ни, а бюджетът беше поставен под съмнение. Той устоя на натиска и без да се приема дълг, изпълнихме всички важни дейности. Това доказа, че консервативният подход работи. Тазгодишният бюджет е първи, който се създава в такава ситуация, когато е трудно предвидимо какво ще се случва. Въпреки извънредната обстановка, той следва развитие на здравеопазването, образованието, социалните дейности, развитие на градската среда, условия за бизнеса в индустриалните зони“, каза Апостолов.

Важен според него е предвиденият резерв при евентуален пик на коронавирусната пандемия. Надграждат се и инвестициите в приоритетните сфери. Затова той заключи, че бюджетът е балансиран и с предпоставка за добро финансово управление. Подобно мнение изказаха още арх. Петър Статев и д-р Борис Ангелов от ГЕРБ по време на дебатите.

Пръв думата от опозиционерите взе Йордан Георгиев от БСП.

„Много точно са определени приоритетите и те отговарят на потребностите на гражданите. Поздравявам екипа на Красимир Стойчев и Златина Караиванова. За съжаление не мога да подкрепя бюджета заради политическото решение на партията. Много мога да кажа по него, но ще изпадна в противоречия с партията, която представлявам“, шокиращо откровен бе той.

Кметът Николов побърза да му благодари за искреността в изказването.

„Аз считам, че съм избран от гражданите на Бургас, но партийната ми дисциплина ми забранява да гласувам за бюджета“, добави Георгиев.

Веднага след него Иван Гаврилов от ГЕРБ се пошегува, че след думите му няма смисъл да се обсъжда повече бюджета.

„В тези тежки времена на световна здравна и икономическа криза средствата не достигат и сигурно ще има недоволни. В този бюджет обаче ясно се вижда визията на кмета за развитието на града. Очаква се след масовата ваксинация наесен да се върнем към нормален начин на живот. Важни са инвестициите за индустриални зони и привличане на нови инвеститори. Преди една година приветствах структурните промени, които настъпиха и се потвърдиха с добрия туристически сезон, който имахме. Сега е добре, че имаме съкращаване на разходи с 1.6 млн. лв. за общинска администрация. Образованието е важно, че е приоритет, тъй като е и национален приоритет. Това е смел и амбициозен бюджет, който се съобразява с обстановката, но продължава и целите в програмата на кмета“, заяви в изказването си той.

Реакцията на опозицията не закъсня. Христо Панайотов като икономист се нагърби да предаде позицията на БСП по темата.

„Свършена е работа по бюджета, която не може да се отрече. Той е балансиран. Бюджетът обаче е „за всекиго по нещо преди избори“, той не подпомага малкия и среден бизнес, не осигурява развитие на нито един икономически сектор, не подпомага хората при облекчаване на административни услуги, не подпомага раждаемостта“, тези и още аргументи изброи Панайотов.

Вечното острие на ГЕРБ Бойчо Георгиев мълниеносно отвърна на Панайотов, че изказването му е било несъществено, а по-скоро политическо и предизборно.

„Говорите това, което ви е наредено от централата на партията. Не предлагате нищо конкретно. Помним какво става при управление на БСП – кризи. Ние в ГЕРБ сме бюджетари – учете се от нас. Поздравявам кмета, защото направи невъзможното в тази обстановка общината да върви напред“, каза той.

Веселин Пренеров не пропусна да се включи по темата. Той заяви, че разбира политическата логика в думите на Панайотов и че това са заръките от София.

„Вие казвате, че Бургас бил умиращ град, застаряващ. В кои градове се строят нови градини и училища, не достигат местата в училищата, къде има бум на строителство на жилищни блокове, къде се купуват толкова апартаменти? Бургас е абсолютно притегателен град за хора от Айтос, Карнобат, Сливен и Ямбол, които искат да работят и живеят тук“, поясни общинският съветник от ГЕРБ.

Той и колегата му Тони Минасян изразиха задоволството си от средствата, които Общината отделя за култура.

„Пандемията засегна културния живот в цял свят. Въпреки превратностите на времето, успяхме да запазим основната рамка на културния календар на Бургас“, заяви бургаският актьор и общински съветник.

Живко Табаков от ДБГ се включи късно в дебатите. Той отчете, че в бюджета има липси и добави, че миналогодишният бе подкрепен от тях, тъй като над 15 техни искания са влезли в него.

„Решението на нашата група е ние да подкрепим и този бюджет. Сигурен съм, че можеше да се предложат много по-добри мерки. Сигурен съм, че и голяма част от средствата няма да удовлетворят голяма част от бургазлии. Като дясномислеща партия за нас е важно градът да продължи да се развива. Затова смятам, че е важно да подкрепим Бюджет 2021“, каза Табаков.

Единственият представител на ДПС в местния парламент Шерафет Мехмет също даде съгласието за бюджета и похвали администрацията, че се отделят средства за населените места извън общинския център.

Едно от остриетата на опозицията в Общински съвет – Бургас Константин Бачийски, този път не бе от най-активните. Той зададе няколко въпроса, сред които такива, свързани с ремонти на улици и подмяна на ВиК инфраструктура, на които му отговори заместник-кметът инж. Чанка Коралска. Бачийски се поинтересува и от това, че и в сегашния, и в миналия има големи депозити, но пък не пропусна да атакува управляващите, че са превърнали защита на бюджета в конгрес на БКП.

„Това са 26 477 172 лв. преходен остатък от целеви средства от държавния бюджет, които не са били изхарчени. През 2021-ва ще се финансират същите дейности, за които са били предоставени“, отговори заместник-кметът Красимир Стойчев.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник