Понеделник, 27 Дек 2021
    
Бизнес Бургас

Ресторанти и заведения в Бургас готови да отворят на 1 март

  24.02.2021 09:18  
Ресторанти и заведения в Бургас готови да отворят на 1 март

Ина ПЕТРОВА

Ресторанти и заведения в Бургас се подготвят за евентуално отваряне на 1 март, показа наша проверка. Вдигането на ограниченията бе анонсирано няколко пъти от премиера, като последния път той бе категоричен, че отварят независимо от нивото на заболеваемостта. Сред коментираните условия и ограничителни мерки са работно време до 23:30 ч.,  максимум един човек на един м2, не повече от 15 човека на една маса, разстояние от маса до маса 1,5 м, дезинфекция на входа, маски за персонала, непрекъсната работа на вентилацията, измерване на температурата на всички от персонала.

Ресторантьорите приемат наложените мерки, само и само да отворят и да престанат да търпят загуби. Мениджърите са готови да спазват ограниченията и декларират, че обектите им са безопасни.

Повечето вече са на предела на възможностите за оцеляване на бизнеса им. Освен, че търпят загуби, те се оплакват, че не са получили нужното подпомагане от държавата.

„Ако се спазва дезинфекция и хората имат нормално отстояние не би следвало да има проблеми“, казва Стоян Георгиев, собственик на верига сладкарници в Бургас. Обектите му сега работят като магазини, без да може да се сяда за консумация. „Най-засегнати са сервитьорите и жените, които почистват и мият чиниите, но по-важното - на тях не им бяха изплатени помощите от 24 лева на ден. Само тези момичета си знаят как изкараха, докато бяха в неплатени отпуски“, коментира предприемачът.  Причината за отказа е, че основната им дейност се води производство.

Одобрени са за подпомагане по мярката за средните предприятия за преодоляване на икономическите последствия от Ковид, но все още не са получили средства по него.   „Ако постоянно така се отваряме и затваряме, нещата няма да стигнат до никъде, защото икономиката ще си замине. Много колеги вече са затворени и едва ли ще могат да продължат. Ние още оцеляваме, но до кога, не знаем“, посочва Георгиев. Той много разчита да има силен летен сезон, защото лятото работи с туристически обекти по Южното Черноморие и Слънчев бряг. Ако сезонът е слаб, казва, че трудно би издържал следващите месеци.

Валентин Димитров, мениджър на едно от култовите заведения в Бургас също е готов да отвори, но казва, че няма да се презапасява с продукти. „При нас продуктите са качествени, 80% от предлаганото меню е със свежи съставки, единствено есенната риба е замразена. Не искаме пак да купим нещо и после да се чудим какво да го правим. Последният път го подарихме на хората“, казва ресторантьорът. В този смисъл настоява за повече яснота и сигурна предварителна информация. Той е скептичен, че ще ги пуснат на 1 март. „Ако все пак стане, ние ще отворим на 3-4 март“, казва той.

Подобно на други колеги от бранша, признава, че не е бил подпомогнат от държавата. Кандидатствал е по мярката за помощ с 20% от оборота, но до ден днешен няма никакъв отговор.

В бранша настояват освен за адекватно и навременно подпомагане, властта да не дели бизнеса им. На този етап нощните заведения и дискотеките не се предвижда да отворят на 1-ви с ресторанти и дневни заведения. По предварителни данни това се очаква на 15 март. 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл