Четвъртък, 27 Май 2021
    
Бургас

След повече от 5 часа дебати: Приеха Бюджет 2021 на Община Бургас

  23.02.2021 16:39  
След повече от 5 часа дебати: Приеха Бюджет 2021 на Община Бургас

Георги РУСИНОВ

 

След повече от пет часа дебати, Общински съвет – Бургас прие бюджет на Община Бургас за 2021-а година. Финансовата му рамка е от 323 млн. лева. Основни акценти са здравеопазване, образование, социални дейности, развитие на бизнеса в града и индустриалните зони.

Общински съветници от всички политически сили взеха участие в дебатите с коментари, предложения и словесни престрелки с опоненти.

Бюджетът все пак бе приет с голямо мнозинство от гласувалите съветници. 42 подкрепиха със „за“, докато само шестима гласуваха „против“. Един от съветниците се „въздържа“ от гласуване.

„Годината ще бъде изключително трудна, но не и безнадеждна. Бургас има силите да се възстанови и продължи своете развитие. Това е бюджетът на Бургас и бургаските граждани. Благодаря ви за подкрепата“, коментира кметът на Община Бургас Димитър Николов след вота.

Председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова също благодари на колегите си.

Веднага след гласуването Димитър Николов се обърна към бургазлии чрез Фейсбук страницата си:

"Благодаря на гражданите и на общинските съветници, които днес подкрепиха бюджета на Бургас!

Бюджет 2021 потвърждаване приоритетите ни - здравеопазване, социална взаимопомощ, образование, създаване на условия за привличане на инвестиции и осигуряване на трудова заетост.

2021-ва ще бъде година на възстановяване, подкрепа, грижа за хората. Година, в която грандиозното трябва да отстъпи място на най-необходимото. Година на свиване на разходите и стъпки за възстановяване на икономиката.

Основната цел ма бюджет 2021 е да гарантира здравеопазването, социалните услуги, образованието, поддържането на базисната инфраструктура и инвестициите в индустриалните терени. Той осигурява стабилността на общината и е с осигурен резерв, който да бъде използван при евентуален бъдещ пик на пандемията.

За разлика от други общини, които компенсират намалените приходи с увеличаване на местните данъци и такси, ние ще ги запазим на същите нива.

Предприемаме и значителни административни реформи с цел освобождаване на средства за подпомагане и гарантиране на важните сфери - здравеопазване, социални дейности, образование и инфраструктура.

Продължаваме и с най- важните инвестиции – в здравеопазването чрез строителството на нов хирургичен център за Онкодиспансера, ремонт на общинските здравни заведения, подпомагане на болниците и закупуване на медицинска апаратура.

Няма да спрем и с инвестициите в образованието, в бургаските училища и иновативното обучение, защото това е важно за всички ни.

Ще отделим и специално внимание на междублоковите пространства. Гарантирани са и средствата за култура и спорт, както и за всички важни за развитието на града сфери".


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник